Dentalna higijena trebala bi početi od najranije dobi, tj. od nicanja prvih zubića. Jako je bitno djeci usaditi zdrave navike kao i činjenicu da je pranje zuba minimalno dva puta dnevno ključno za zdrave i snažne zube. Djecu treba već od najranije dobi naučiti kako pravilno četkati zube, a u čemu nam pomažu vesele dječje četkice za zube te fine i slatke paste koje će s užitkom koristiti.

Obična četkica glavni je favorit

Kad odrastemo mislimo da znamo pravilno prati zube, ali velik dio ljudi na žalost to ne čini ispravno. Za pravilo pranje zuba za početak je potrebno odabrati kvalitetnu četkicu koja odgovara našim desnima i zubima. Naime, neke osobe imaju osjetljivije desni pa trebaju koristiti mekanu četkicu. Drugi pak više vole tvrđe četkice. Ono što je bitno jest da četkica ima velik broj vlakana koja će dobro očistiti površinu zuba i ukloniti sav plak i naslage. Kod pranja zuba običnom četkicom bitno je voditi računa o tome da ne četkamo pregrubo. Naime, jakim četkanjem možemo oštetiti caklinu zuba ili desni.

Kako pravilno četkati zube?

Običnom četkicom zube trebamo četkati u smjeru od zubnog mesa prema zubu i koristiti kružne pokrete. Četkicu trebate držati pod blagim kutom i četkati najmanje dvije minute kako biste detaljno iščetkali površinu zuba i uklonili sve nečistoće kao što su plak i naslage.

Mnogi vole prati zube običnim četkicama jer na ovaj način imaju kontrolu nad pritiskom kojega vrše na zube te duljinu četkanja. Navest ćemo još neke prednosti zbog kojih su obične četkice omiljeno sredstvo dentalne higijene: ova četkica cjenovno je mnogo pristupačnija od električne, moguće ih je kupiti u svakoj trgovini ili ljekarni te stanu u svaku toaletnu torbicu.

Električne četkice za zube za brže pranje

Pored čišćenja zuba klasičnom četkicom, mnogi biraju i električnu četkicu. Ova vrsta četkica sama čisti zube jer ima rotirajuću glavu koja se okreće sa 6.000. do 30.000 okretaja u minuti. Ovom četkicom ne četkamo zube, već ju samo lagano držimo na zubu pod kutom od 45 stupnjeva.

Pranje zuba ovom vrstom četkica je brže i jednostavnije, a mnoge četkice imaju ugrađene senzore koje će vas upozoriti kad je vrijeme da prebacite četkicu na drugi kvadrant zuba. Električna četkica ima manju glavu i lakše dopire do teže dostupnih mjesta u ustima te dobro uklanjaju plak i naslage i tako sprječavaju nastanak kamenca. Ova vrsta četkica odličan je izbor za osobe koje nose ortodontske aparatiće jer temeljitije očiste zube od običnih četkica.

Još jedna prednost korištenja električne četkice je u tome da je pranje zuba ovom vrstom četkica zabavno, kako djeci, tako i odraslima.

Oralni tuš za detaljniju higijenu

U zadnje vrijeme sve više osoba koristi kućni oralni tuš. Ovaj uređaj koristimo umjesto zubnog konca za dubinsko čišćenje zuba. Strujanjem vode po zubima čiste se i zadnji ostaci hrane, plaka i bakterija. Tušem prelazite po zubima i između zuba, a voda koja izlazi iz tuša detaljno će očistiti sve nečistoće. Ovo je mnogima bolja i jednostavnija metoda od korištenja zubnog konca posebno jer se tušem smanjuje oštećenje zubnog mesa. Za sve osobe koje imaju osjetljive desni sklone krvarenju, svakako je bolja opcija korištenje vodenog tuša umjesto zubnog konca. Oralni tuš odlična je opcija i za osobe koje imaju zubni aparatić jer se vodom uklanja hrana koja zapne za aparatić, kao i ostale nečistoće. Dobar je i za održavanje higijene krunica i mostova jer može očistiti mjesta koja ne možemo očistiti zubnim koncem.

Kako koristiti oralni tuš?

Za prvo korištenje oralnog tuša odvojite vrijeme i pripremite se za prskanje. Tuš se koristi iznad umivaonika te je prije same kupovine bitno promisliti gdje ćete držati tuš i imate li dovoljno mjesta za njega. Oralni tuš stavite u usta i prolazite po zubima dok voda teče. Voda će ulaziti u sve prostore između zuba i isprati sve nečistoće. Za ovakvo pranje zuba potrebno je malo vremena, a imat ćete lijepe, zdrave i bijele zube.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)