Odavno se riječ kruna veže uz kraljeve ili kraljice. Ona označava nešto odnosno nekoga tko je bitan, važan. Također, riječ kruna koristi se i u izreci da je nešto kruna svega, označava ukras nečega, neku dodatnu vrijednost nekoj drugoj stvari.
Međutim, u današnje doba krune ne nose samo kraljevi i kraljice, prinčevi i princeze. Krune, odnosno krunice, odnosne se i na vrh zuba. Naime, svaki zub sastoji se od korijena zuba, kojega ne vidimo, i od vanjskog, lijepog i bijelog dijela zuba – krune.
Međutim, što napraviti ukoliko se taj lijepi vanjski dio zuba ošteti, ako ga karijes uništi, ako se nekako okrhne? Što ako zbog nekog razloga moramo ukloniti krunu na zubu?
Onda na posao stupaju stomatolozi koji izgubljene krune nadomještaju novima. Današnje krunice za zube koriste se kako bi se uspješno riješili kako estetski, tako i funkcionalni problemi nedostajanja zuba.
Zubne krunice, koje se još nazivaju i zubne navlake, su fiksni protetski nadomjestci koji imitiraju boju, veličinu i boju prirodnog zuba. Stavljaju se na mjesto nekadašnje krune zuba i fiksne su jer ih pacijenti ne mogu sami micati, odnosno skinuti i vratiti na njihovo mjesto.


Kada se koriste krunice?

Krunice se koriste kada je potrebno zamijeniti krunu zuba koju je uništio karijes, koja se uslijed nekakvog udarca polomila ili u slučaju kada je zub promijenio boju. Također, mogu se koristiti ukoliko pacijent želi popraviti estetski izgled zuba.
Postavljaju se na pojedinačne zube i tako vraćaju funkciju zubu koje je izgubio svoju prirodnu krunu.


Kako izgleda postavljanje krunice?

Prvi korak prilikom ugradnje krunice je prethodno brušenje zuba. Potom se uzima otisak za izradu keramičke krunice u zubotehničkom laboratoriju. Nakon što je krunica gotova, pacijent dolazi na probu. Nakon probe dogovara se termin trajnog cementiranja (na prirodni zub ili zubni implantat) i time je tretman gotov.


Od kakvih su materijala izrađene krunice?

Inače, krunice se danas izrađuju od više različitih materijala. Do nedavno se najčešće koristio metal kao osnova za izradu krunica. Međutim, danas se također koristi i bezmetalna postava odnosno potpuna keramika – Emax, empress i cirkon keramika koje su, kako se slažu brojni stručnjaci, vrhunac estetske stomatologije. Ovi materijali omogućuju prirodan izgled zuba tako da se prilikom njihovog postavljanja ne može vidjeti razlika između prirodnih zuba i onih koji su nadograđeni. Također pacijent u suradnji sa stomatologom odabiru boju zuba tako da krunica izgleda što prirodnije te da ne odskače prirodnim zubima.
Što se tiče cijene ugradnje krunica one ovise o obuhvatu zahvata te o materijalu koji se koristi.
Trajnost krunica također ovisi o materijalnu, ali uz pravilnu njegu i higijenu zuba, one mogu trajati u prosjeku 15 godina, ali i duže.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)