Djeci mliječni zubi u prosjeku počinju rasti nakon šestog mjeseca života. Do šeste godine života već počinjemo mijenjati zube. Mliječni zubi ispadaju i na njihovo mjesto dolaze trajni zubi. Iako mnogi misle da nisu bitni, mliječni zubi imaju bitnu ulogu za zdravlje zuba. Naime, oni “čuvaju” mjesto za trajne zube i zato je bitno paziti na zdravlje mliječnih zuba. Redovito održavanje higijene svakako je osnova. Ipak, mnoga djeca ne peru pravilno niti redovito svoje zube, zbog čega dolazi do pojave raznih dentalnih tegoba kao što su karijes i fistule.

Simptomi pojave fistule

Fistula kod djece predstavlja upalni proces u zubu i javlja se kao mala izbočina ili čir na desnima. Kad nastane fistula, djeca se često žale na bol u zubu, oticanje, a roditelji mogu vidjeti i crvene desni te čak i gnojni iscjedak. Ako ste primijetili navedene simptome kod svoga djeteta, ne čekajte, već odmah potražite stručnu pomoć i idite kod stomatologa.

Uzroci nastanka fistule

Najčešći uzroci nastanka fistule na zubnom mesu kod djece uključuju:

  • nepravilnu oralnu higijenu
  • karijes
  • traumu zuba ili
  • neadekvatno liječenje zubnih infekcija.

Ako vidite da vaš mališan ima crveni prištić na desnima obavezno odite kod stomatologa. Stomatolog će napraviti pregled, a u nekim slučajevima može zatražiti i dodatne pretrage, kao što je rendgenska snimka zuba.

Fistulu kod djece svakako treba zaliječiti. U protivnom može doći do ozbiljnijih komplikacija poput širenja infekcije na okolne zube i kost. Najučinkovitiji tretmani i metode liječenja fistule na zubnom mesu kod djece uključuju antibiotike, endodontsko liječenje (liječenje korijena zuba) te u nekim slučajevima i kirurško liječenje.

Kako olakšati djeci?

Roditelji mogu olakšati djeci proces liječenja fistule na zubnom mesu tako što će im pružiti podršku te im mogu dati sirup kojim će smanjiti bol. Također, djeci je potrebno objasniti važnost održavanja oralne higijene. Prognoza oporavka kod djece koja su imala fistulu na zubnom mesu uglavnom je dobra. Dugoročno zdravlje zuba i desni može se osigurati pravilnom oralnom higijenom i redovitim stomatološkim pregledima.

Prevencija nastajanja fistula kod djece

Prevencija nastanka fistule na zubnom mesu kod djece uključuje redovitu oralnu higijenu, redovite stomatološke preglede, pravovremeno liječenje karijesa i održavanje zdrave prehrane bogate vitaminima i mineralima. Čim im počnu rasti zubi, potrebno je odlaziti na redovite preventivne stomatološke preglede.

Podizanje svijesti o važnosti oralnog zdravlja kod djece i prevencija fistule na zubnom mesu može se postići kroz edukaciju roditelja, školske programe i kampanje te suradnju s pedijatrijskim i stomatološkim stručnjacima.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)