Fistule na zubnom mesu su malene crvene izbočine, odnosno prištići koji se javljaju na zubnom mesu i ukazuju na to da se unutar zuba odvija određeni upalni proces. Upala zuba može biti uzrokovana karijesom, parodontitisom ili nekim drugim problemom u ustima. Mogu nastati i kod osoba koje imaju kronična suha usta ili ako je riječ o osobi s prehranom koja je kontinuirano bogata šećerom.

Fistule su zapravo otvori koji se formiraju na zubnom mesu kako bi se gnoj i bakterije, nastali upalom unutar zuba, mogli izbaciti kroz ovaj kanalić van tijela. Dakle, fistule su ustvari simptom upalnog procesa u korijenu zuba. 

Uzroci nastanka fistule

Najčešći uzroci nastanka fistule su:

  • nedovoljna i nepravilna higijena zuba
  • neliječeni karijes
  • nekvalitetna ispuna zuba

U sva tri slučaja dolazi do određenih upala unutar samog zuba tijekom kojih dolazi do stvaranja gnoja. Kako bi se tijelo “riješilo” nastalog gnoja, radi se fistula odnosno otvor na zubnom mesu u kojemu se nakuplja gnoj i bakterije i koja vrlo lako može puknuti te se tako isprazniti. 

Simptomi fistule zuba

Kao što smo već naveli najočitiji simptom fistule zuba je nastanak malog prištića na zubnom mesu, odnosno desnima. Drugi simptom je gnoj koji može curiti po usnoj šupljini, a koji često ima ružan okus i miris. Često prije nastanka fistule nastaje apsces u korijenu zuba koji je uzrokuje bol i to mjesto je osjetljivo na dodir. Prilikom nastanka apscesa moguća je čak i povišena temperatura te povećani limfni čvorovi na vratu kao i otok u području čeljusti gdje nastaje apsces. 

Fistule same po sebi i nisu jako bolne te se stoga ni ne otkrivaju na samom početku, a mnogi pacijenti smatraju kako čak ni ne trebaju ići kod stomatologa jer ih ne boli jako te se nadaju spontanom liječenju. Ipak, ako primijetite fistule na zubnom mesu, to je znak da je vrijeme da posjetite stomatologa kako bi se utvrdio uzrok upale i poduzele odgovarajuće mjere za liječenje. Ignoriranje fistula može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući infekciju kostiju, gubitak zuba te širenje na druga područja u ustima. Stoga, ako primijetite bilo kakve promjene u ustima, ne čekajte, već se odmah obratite svom stomatologu. 

Fistule se mogu javiti i kod djece odnosno kod mliječnih zuba. I tada je potrebno odmah intervenirati i odvesti dijete stomatologu. Stomatolog će pogledati zubiće i najčešće izbuši rupicu u zubu kako bi oslobodio i smanjio pritisak na zubu. Nikako nemojte ignorirati fistule na mliječnim zubima jer mogu uzrokovati poteškoće u razvoju trajnih zuba.

Liječenje fistula zuba

Prvi korak je svakako odlazak stomatologu, jer, kao što smo već naglasili, fistule ne mogu proći same od sebe. Stomatolog će utvrditi pravi razlog nastanka fistule te će prema tome prilagoditi liječenje. U slučaju da je uzrok nastanka fistule bakterijska infekcija, najvjerojatnije će prvo ukloniti gnoj iz prištića, a to radi tako da u izbuši manju rupu u caklini zuba. Ako je riječ o fistuli koja je nastala kao rezultat apscesa zuba, tada će stomatolog prvo pokušati sanirati apsces korijena. Postupak liječenja fistule, dakle, uključuje otvaranje zuba kako bi se uklonila infekcija i očistio korijen. Nakon toga, zub se puni materijalom koji sprječava daljnju infekciju. Ipak, u nekim slučajevima, ako je zub jako oštećen i zahvaćen, potrebno ga je izvaditi kako bi se spriječilo širenje infekcije na druge zube.

Važno je napomenuti da se fistula zuba ne smije ignorirati jer može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Stoga, ako primijetite bilo kakve simptome infekcije, poput boli u zubu ili oticanja lica, odmah se obratite svom stomatologu. Redoviti posjeti stomatologu također mogu pomoći u sprječavanju pojave fistula zuba i drugih dentalnih problema.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)