Znate li što je zajedničko superslavnoj pjevačici Madonni, oskarovki Anna Paquin i glumcima Eddiju Murphyju i Elijahu Woodu?

Ne znamo jeste li to prije primijetili, ali svi imaju pomalo nesavršen osmijeh kojega karakterizira razmak među prednjim zubima.

I dok su druge filmske i pjevačke zvijezde (Dakota Johnson, Demi Lovato, Arnold Schwarzenegger) ljuskicama ispravile ovu sitnu nesavršenost, Madonna i društvo su odlučili ostati dosljedni sebi i ostaviti taj šarmantni i prepoznatljivi detalj po kojem se razlikuju od drugih. 

Ovaj razmak među zubima se stručno zove dijastema zubi.

Što je dijastema zubi?

Dijastema je vrlo čest slučaj i javlja se kod vrlo velikog broja ljudi. Ovaj razmak može biti manji ili veći i najčešće se javlja između dva prva gornja sjekutića. Rjeđe se javlja kod donjih sjekutića.

Do većih razmaka dolazi zbog poremećaja u rastu i razvoju zuba i čeljusti, u odstupanju u veličini i nagibu zuba ili je riječ o ortodontskoj anomaliji…

Kad se govori o dijastemi potrebno je naglasiti da se tu podrazumijeva razmak koji se javlja kod trajnih zuba. Naime, razmak između mliječnih zuba je česta pojava i znak je da vilica raste i da se širi.

Kako smanjiti ovaj razmak?

Razmak među prednjih zuba je „ono nešto“ što nas činim drugačijima od drugih, po čemu se razlikujemo i ističemo. Mnogim ljudima taj razmak daje određenu dozu šarma te im je to svojevrsni znak prepoznatljivosti.

Ipak ako se odlučite “sakriti” razmak, najlakši način za to je ugradnjom keramičkih ljuskica.

Korekcija keramičkim ljuskicama popularan je i neinvazivan zahvat kojim se lako i brzo rješava ovaj estetski problem.

Pored ljuskica, razmak se može smanjiti i pomoću ortodontskih aparatića (mobilnih i/ili fiksnih). Ovi aparatići stvaraju pritisak na zube te ih tako stišću, odnosno smanjuju razmak među njima.

Osobe kojima nedostaje jedan ili više zuba mogu se, uz savjet stomatologa, odlučiti na izradu i ugradnju implantata i /ili mosta kojim će se prekriti svi nedostaci.

U krajnjem slučaju, ako je dijastema rezultat prevelike resice između usana i zuba stomatolog može preporučiti kirurško uklanjanje resice.

Dijastema kao rezultat bolesti

I bolesti desni također mogu biti uzrok dijasteme. Uznapredovali zubni kamenac bakterijska infekcija mogu dovesti do povlačenja zubnog mesa te do osjećaja da su zubi “isplivali”.

Ako se ovo dogodi obavezno je posjetiti stomatologa koji će odrediti tijek liječenja koji najvjerojatnije uključuje uklanjanje kamenca i antibiotsku terapiju. Tek kad se izliječi akutno stanje, stomatolog može odabrati jednu od prethodno navedenih metoda za rješavanje razmaka.

dijastema razmak zubi

U današnje vrijeme stavlja se imperativ na pravilan i bijeli osmijeh, kao i na savršen nos, savršene obrve… Međutim, sve su to mali detalji koji nam daju osobnost. Kvržica na nosu, razmak između zuba, madež na licu, pjegice, sve ovo što se nekad smatralo nesavršenostima u biti nas čini onim što jesmo – posebni i jedinstveni.

Ipak, izgleda da su se stvari polako počele mijenjati i da sve više ljudi prihvaća svoju posebnost i svoje male nesavršenosti te ih čak i dodatno ističu.

U svakom slučaju, potrebno je držati do njege zuba, do oralne higijene kako bismo imali zdrave zube i zdrav osmijeh, a sitne nepravilnosti možete ostaviti kao prepoznatljivi detalj.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)