Imati ravan i pravilan osmijeh san je mnogih ljudi. Poravnati i pravilni zubi ideal je o kojemu mnogi mogu tek sanjati, ali koji se može jednostavno postići uz aparatić za zube, odnosno uz pravilnu ortodontsku terapiju.

Sve je više ljudi koji se za pomoć obraćaju ortodontu kako bi sebi ili svome djetetu zajamčili pravilan i blistav osmijeh. U mnogim slučajevima intervencija ortodonta potrebna je zbog krivog zagriza ili „promiješanih i zgužvanih“ zuba. U oba slučaja ugradnja aparatića omogućit će pacijentu ljepši osmijeh, povećati samopouzdanje, ali i poboljšati zdravlje jer pravilnim zagrizom i pravilnim rasporedom zuba omogućava se pravilno žvakanje i probavljanje hrane.

Koje vrste zubnih aparatića postoje?

Postoje dvije vrste ortodontskih aparatića – mobilni i fiksni.

Mobilni aparatići

Mobilni aparatići podrazumijevaju one aparatiće koje pacijent može sam izvaditi iz usta i vratiti ga nazad. Postoji nekoliko vrsta mobilnih aparatića koje ortodont određuje prema onome što je pacijentov problem te što treba ispravljati. Uglavnom se dijele na jednodijelne i dvodijelne.

Jednodijelni aparatići napravljeni su od jednog dijela koji istovremeno obuhvaća gornju i donju čeljust te se izrađuju od plastike ili gume. Oni se koriste u slučaju kada treba potaknuti razvoj čeljusti i/ili spriječiti nepravilan razvoj čeljusti.

Dvodijelni aparatići sastoje se od dvije naprave od kojih svaka ide u svoju čeljust, a izrađuju se od akrilatne baze u koju idu čelične žice. Ova dva dijela aktivno djeluju na zube jer se pomoću ovih žica i vijaka zubi rotiraju i tako se usmjerava njihov rast.

Mobilni aparatići uglavnom se koriste kod manje djece dok se još nisu promijenili svi mliječni zubi.

Zadnjih nekoliko godina na tržištu su se pojavili i nevidljivi odnosno prozirni aparatići za zube izrađeni od modernih materijala. Pomoću 3Shape tehnologije u ordinaciji Stomatologija i estetika uzima se 3D snimku i velikom preciznošću se izrađuje aparatić kako bi pacijentu nošenje bilo što ugodnije. Ova vrsta aparatića nosi se tijekom dana i noći, a skida se prilikom jela te se rezultati vide nakon kraćeg vremena nošenja.   

Fiksni aparatići

Fiksni aparatići namijenjeni su starijoj djeci, odnosno tinejdžerima te odraslim osobama. Ovo je najpouzdaniji i najučinkovitiji način ispravljanja zuba. Iako su prije fiksni aparatići bili nezgrapni, danas su zahvaljujući razvoju tehnologije gotovo nevidljivi i izgrađeni su od visokokvalitetnih materijala koji uključuju nehrđajući čelik, a na svaki su zub pričvršćeni pomoću posebne vrste cementa. Ortodont na svaki zub stavlja nosač i bravice koje spaja žicom te tako postupno pomiče zube u ispravan položaj. Tretman ispravljanja zuba fiksnim aparatićem traje i do dvije godine. Naime, ovoliko je vremena potrebno kako bi zubi postupno i polako, gotovo na prirodan način, promijenili svoj položaj i zauzeli novo mjesto u čeljusti.

U privatnoj stomatološkom ordinaciji Stomatologija i estetika specijalizirali su se na području estetske dentalne medicine te u radu s pacijentima koriste najnovije tehnologije kako bi pacijenti što efikasnije dobili što bolje rezultate.

Kako održavati higijenu dok koristimo aparatić?

Ako pacijent koristi mobilni zubni aparatić održavanje higijene je u biti vrlo jednostavno. Potrebno je svakodnevno prati zube i čistiti ih zubnim koncem, te očistiti aparatić pastom za zube. Također, poželjno je stavljati ga stavljati u vodu u kojoj je rastopljena tableta za čišćenje zubnih proteza kako bi se uklonila sva nečistoća i bakterije.

Održavanje higijene zuba kod fiksnog aparatića je malo zahtjevnije, ali nije nemoguće. Nakon postavljanja fiksnog aparatića određena vrsta hrane više se ne smije jesti. Riječ je o kokicama, prženom kukuruzu ili kikirikiju, karamelama, ljepljivim bombona, odnosno svemu što se lijepi na zube te može oštetiti žicu ili bravice aparatića. Što se tiče pranja zuba iznimno je bitno pravilno oprati zube. Samo pranje zuba nije drugačije nego inače osim u činjenici da je potrebno češće mijenjanje četkica za zube jer se zbog trenja preko aparatića brže potroše. Prilikom čišćenja zubnim koncem potrebno je biti oprezan kako ne bi došlo do oštećenja aparatića, stoga stomatolozi preporučuju upotrebu konca koji je namijenjen korisnicima s aparatićem ili korištenje interdentalnih četkica za zube. Ipak, sav ovaj trud i rad doći će na naplatu kad skinete fiksni aparatić i u ogledalu ugledate svoj blistav i ravan osmijeh i tada ćete moći reći “Vrijedilo je”.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)