Jeste li ikad čuli da i zubi trebaju pečat? Vjerovali ili ne, ovo je istina i nije riječ o još jednoj birokratskoj zavrzlami kroz koju moramo prolaziti. Zadnjih nekoliko godina stomatolozi preporučuje pečaćenje trajnih kutnjaka kod djece kako bi se smanjila pojava karijesa.

Što je pečaćenje kutnjaka?

Svi pretkutnjaci i kutnjaci na svojoj kruni imaju brazde i jamice koje se stručno zovu fisure. Iako ova ploha čini manji dio zuba, na njima se najčešće stvara karijes. Naime, fisure su često jako uske i duboke te su mjesto na kojem se lako skupljaju ostaci hrane i plak. Ovako nedostupne, izvrsno su mjesto za naseljavanje brojnih kolonija bakterija koje će s vremenom uzrokovati pojavu karijesa.

Iako se dijete može truditi i provoditi redovito oralnu higijenu, fisure se ne mogu uvijek u potpunosti očistiti četkicom te ostaje malo hrane, što je dovoljno za bakterije i karijes. Nedovoljno dobro pranje zuba i nezapečaćene fisure mogu dovesti do propadanja zuba u vrlo ranoj fazi djetinjstva i početka čestih odlazaka stomatologu.

Pečaćenjem fisura pojava karijesa u tako ranoj dobi smanjuje se za čak 80%! Zbog ovih rezultata, u Hrvatskoj se već godinama provodi preventivno sustavno pečaćenje fisura kod predškolske i školske djece i potvrda o pečatu se mora donijeti prilikom upisa u prvi razred osnovne škole.

Kako se pečate zubi?

Pečaćenje zuba je u osnovi jako jednostavan, brz i bezbolan zahvat. Za početak je potrebno otići stomatologu koji će utvrditi stanje zuba. Ako je sve u redu i nigdje nema karijesa, onda će predložiti roditeljima pečaćenje kutnjaka. Ono se radi tako da se prvo zubići očiste profesionalnom četkicom i pastom za zube. Nakon što je stomatolog siguran da je uklonio sve ostatke hrane, posušit će zub i izolirati ga vaticama.

zubar pecacenje zuba

Na tako pripremljen zub stavlja se posebna tekućina ili gel koji služi za jetkanje cakline. Jetkanje je postupak kojim se nagriza caklina kiselinom, pri čemu se stvaraju pore i tako povećava reaktivna površina na koju će se bolje primiti materijal za pečaćenje. Iako zvuči ozbiljno, ovo je bezopasan postupak kojim se zub priprema za završnu fazu postupka.

Nakon par trenutaka gel za jetkanje se mora isprati i zub dobro posušiti. Potom se postavlja materijal za pečaćenje na zub, nakon čega ga je potrebno osvijetliti posebnim svjetlom da se stvrdne. Najčešće se koriste specijalne stomatološke smole. Cijeli postupak traje par minuta, a rezultati su odlični jer se postiže dugoročna zaštita od karijesa. Vaš mališan, a i Vi, ćete zahvaljujući ovoj kratkom i bezbolnom zahvatu, biti mirni nekoliko godina što se tiče odlaska stomatologu.

Sustavno i preventivno pečaćenje fisura pokazalo je kako se preventivnim programima može smanjiti pojava karijesa kod velikog broja djece te pozitivno utjecati na oralno zdravlje velikog broja dječje populacije. Na ovaj način učimo djecu zdravim navikama, smanjujemo strah od stomatologa, a u konačnici i troškove za popravljanje pokvarenih zuba.

Ukoliko ste kao dijete preskočiti pečaćenje fisura, možete se javiti svome stomatologu i dogovoriti s njim je li moguć ovaj zahvat kako biste sačuvali i zaštitili zube od karijesa.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)