Oralna higijena je ključna za održavanje zdravlja zuba i usne šupljine. Redovito čišćenje zuba pomaže u sprječavanju nastanka karijesa, bolesti desni i drugih problema s oralnim zdravljem. Osim toga, oralna higijena utječe i na opće zdravlje. Neadekvatna oralna higijena može dovesti do raznih bolesti usne šupljine, ali i do drugih zdravstvenih problema.

Zubi su ključni za opće zdravlje

Zubi igraju ključnu ulogu u našem općem zdravlju. Oni su neophodni za žvakanje hrane, što je prvi korak u probavi. Osim toga, zdravi zubi doprinose našem samopouzdanju i kvaliteti života. No, zubi mogu utjecati i na naše opće zdravlje na načine na koje možda nismo svjesni. Na primjer, istraživanja su pokazala da postoji veza između oralnog zdravlja i kardiovaskularnih bolesti. Bakterije iz usne šupljine mogu ući u krvotok i doprinijeti stvaranju plakova u arterijama.

Utjecaj čišćenja zuba na oralno zdravlje

Preporučuje se čišćenje zuba najmanje dva puta dnevno – ujutro i navečer. No, idealno bi bilo čistiti zube nakon svakog obroka.

Redovito čišćenje zuba pomaže ukloniti plak, koji je glavni uzročnik karijesa i bolesti desni. Redovito i pravilno čišćenje zuba ključno je za održavanje oralnog zdravlja. Uklanjanje plaka s površine zuba i između zuba pomaže sprječavanju karijesa i bolesti desni. Osim toga, čišćenje zuba pomaže u sprječavanju lošeg zadaha.

Bolesti usne šupljine povezane s neadekvatnom oralnom higijenom

Neadekvatna oralna higijena može dovesti do raznih bolesti usne šupljine. Najčešće su to karijes i bolesti desni, ali mogu se javiti i druge bolesti, poput oralnog karcinoma.

Karijes

Karijes je bolest koja nastaje kada bakterije u ustima razgrađuju šećere iz hrane i stvaraju kiseline koje nagrizaju zubnu caklinu. Ako se ne liječi, karijes može dovesti do bolova, infekcija i čak gubitka zuba. Simptomi karijesa mogu varirati ovisno o stadiju bolesti. U ranoj fazi, možda nećete primijetiti nikakve simptome. Kako bolest napreduje, možete osjetiti bol u zubu, osjetljivost na hladno ili toplo, vidljive rupe ili mrlje na zubima.

Bolesti desni

Bolesti desni, poput gingivitisa i parodontitisa, također su česte posljedice neadekvatne oralne higijene. Gingivitis je upala desni, dok je parodontitis ozbiljnija bolest koja može dovesti do gubitka zuba. Simptomi bolesti usne šupljine mogu uključivati crvene, otečene ili krvareće desni, loš zadah, bol u ustima ili pri žvakanju, osjetljive zube, gubitak zuba i promjene u načinu na koji zubi ili proteze uklapaju.

Pravilno čišćenje zuba

Pravilno čišćenje zuba ključno je za održavanje oralnog zdravlja. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

  1. Koristite četkicu za zube s mekanim vlaknima i malom glavom koja može lako doći do svih dijelova usta.
  2. Stavite malu količinu paste za zube na četkicu.
  3. Četkajte zube kružnim pokretima, pokrivajući sve površine zuba.
  4. Ne zaboravite četkati i jezik, jer se na njemu također mogu skupljati bakterije.
  5. Nakon četkanja, isperite usta vodom.
  6. Koristite konac za zube barem jednom dnevno kako biste uklonili plak između zuba.

Važnost redovitog posjeta stomatologu za održavanje oralnog zdravlja

Redoviti posjeti stomatologu ključni su za održavanje oralnog zdravlja.

Stomatolog može otkriti probleme s oralnim zdravljem u ranoj fazi, kada su još uvijek lako tretirani. Preporučuje se posjet stomatologu barem dva puta godišnje za redoviti pregled i čišćenje zuba. Zdravi zubi i usna šupljina važni su za naše opće zdravlje i dobrobit. Neadekvatna oralna higijena može dovesti do bolesti usne šupljine, ali i do drugih zdravstvenih problema.

Stoga je važno posvetiti vrijeme i pažnju održavanju oralne higijene.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)