Koliko puta ste se našli u društvu ili spremali za poljubac te ste pomislili: ”Kakav mi je dah?”?! Vjerojatno nema neugodnije stvari nego kad netko shvati da mu dah ima neugodan miris.

Neugodan zadah iz usta je nešto, od čega velik broj ljudi ima strah da će im se dogoditi, i stanje je koje je svatko iskusio barem jednom u životu, a koje je još uvijek svojevrstan tabu.

U ovoj situaciji ne zna se kome je neugodnije – osobi koja ima zadah ili onoj pored nje. Malo tko će otvoreno upozoriti na to da ova druga osoba ima loš zadah zbog svojevrsnog susramlja i neugodnosti.

A o čemu je zapravo riječ?

Neugodan zadah, odnosno halitoza, nije bolest već predstavlja simptome nekih poteškoća.

Neki ovaj problem smatraju i društvenim problemom jer osoba koja je svjesna da ima zadah teško da će se moći opustiti u društvu, potražiti partnera i slično. One se u društvu mogu osjećati neugodno i nesigurno te često razgovaraju s daljine ili rukom prekrivaju usta. Mnogi od njih koriste vodice za ispiranje usta ili žvakaće gume, ali to je samo privremeno rješenje.

Potrebno je razlikovati intraoralnu halitozu i ekstraoralnu halitozu. Kod intraoralne halitoze uzrok lošeg zadaha je u ustima, dok je kod ove potonje uzrok drugdje u tijelu ili je nastala kao posljedica upotrebe nekakvih lijekova.

Kako bi se riješio ovaj problem potrebno je istražiti i otkriti prave uzroke.

Kako dolazi do zadaha?

Uzroci lošeg zadaha mogu biti različiti.

Svi ujutro imamo loš zadah koji je posljedica smanjenog lučenja sline tijekom spavanja. Ipak, dobrim pranjem zuba i ispiranjem vodicom, ovaj se problem brzo i lako rješava i spremni smo za socijalne kontakte.

Međutim, u nekim situacijama ni četkica ni vodica ne pomažu i tada se može reći da osoba ima problem.

Ako jedemo određene začine, luk, češnjak, ako pijemo alkohol i/ili pušimo cigarete imat ćemo loš zadah. Pri konzumaciji određene hrane ili pušenja cigareta događa se da specifični kemijski spojevi isparavaju u zrak koji se nalazi u ustima i proizvode neugodan miris koji izlazi iz usta pri izdisaju.

Isparavanja sumpornih spojeva, od kojih su najvažniji sumporovodik i metil-merkaptan, najpoznatiji su uzroci zadaha iz usta. Ovaj zadah od hrane prođe nakon nekog vremena, ali ako ne prolazi već traje duže vrijeme, riječ je o problem zbog kojega treba otići stomatologu.

I loša oralna higijena, pokvareni zubi, parodontalni džepovi… sve ovo mogu biti uzroci lošeg zadaha, ali i upozorenje da je potrebno otići stomatologu.

Ipak, brojna su istraživanja pokazala kako je loš zadah nastao kao posljedica pretjeranog nakupljanja bakterija na gornjem dijelu jezika, zbog čega dolazi do procesa truljenja, a u skladu s tim i do lošeg zadaha.

Ako stomatolog utvrdi kako je uzrok zadaha bakterija može propisati određene antibiotske tretmane kako bi se smanjio broj bakterija, a samim time i zadah.

Drugi najčešći uzrok su bolesti parodonta, odnosno gingivitis i parodontitis. Ovo su upalni procesi tkiva unutar usne šupljine te stoga dolazi do lošeg zadaha.

Ako je uzrok zadaha “izvana” najčešće je to u vrijeme kad smo bolesti. Dakle, može se javiti u slučaju upala u predjelu nosa, sinusa, grla te ostalih bolesti bronha i pluća. Uzrokom lošeg zadaha iz usta mogu biti i dijabetes, ciroza jetre, zatajenje bubrega…

Kako liječiti zadah?

Prilikom terapije zadaha najvažnije je dobro iščetkati jezik strugačem ili četkicom natopljenom u antiseptik. Bitno je očistiti zadnji dio jezika na kojem se najviše skupljaju bakterije.

Dobro je koristiti i zubne paste na bazi triklosana, sode bikarbone i eteričnih ulja jer one smanjuju zadah.

U svakom slučaju, ako primijetite kako imate problema s lošim zadahom, potrebno se savjetovati sa stomatologom koji će pronaći najbolje rješenje za ovaj problem.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)