Za razliku od morskih pasa kojima novi zubi rastu tijekom cijeloga života, ljudima zubi rastu samo dva puta. Zube dijelimo na mliječne i trajne zube. Mliječni zubi ispadaju tijekom djetinjstva, a na njihovom mjestu izrastaju trajni zubi. Međutim, ako jednom izgubimo trajan zub, gubimo ga zauvijek i zato trebamo paziti na higijenu i zdravlje zuba.

Ali, krenimo od početka. Dok smo bebe, mliječni zubi već se nalaze skriveni u našim desnima, ali se još uvijek ne vide. Izbijanje zuba, odnosno njihovo nicanje je uglavnom individualno. I dok nekim bebama zubi počinju nicati već od trećeg mjeseca života, drugima počinju rasti tek poslije prve godine života. Ipak, bez obzira na tempo izbijanja zuba, sva djeca do treće godine života imaju svih 20 mliječnih zuba – deset u gornjoj i deset u donjoj čeljusti. Ovi mliječni zubi će tijekom djetinjstva ispasti i zamijenit će ih trajni zubi.

Kutnjak prvi trajan zub

Prvi trajni zubi koji izrastu su upravo kutnjaci. I dok u djetinjstvu imamo samo po dva kutnjaka sa svake strane, u odrasloj dobi dobivamo po još jedan kutnjak sa svake strane, tako da kad odrastemo imamo ukupno 12 kutnjaka. Uz kutnjake imamo još i pretkutnjake i to po dva sa svake strane u čeljusti. Pretkutnjaci se nalaze između očnjaka i kutnjaka i nemamo ih dok smo djeca, već ih dobivamo tek prilikom mijenjanja i rasta trajnih zuba. Kutnjaci su jako bitni zubi jer pomažu u procesu žvakanja hrane. Dok sjekutići služe za otkidanje hrane, upravo su pretkutnjaci i kutnjaci zaduženi za pravilno i temeljito žvakanje i usitnjavanje hrane. Zato je vrlo bitno voditi računa o zdravlju kutnjaka i redovito ih četkati te kontrolirati kod stomatologa.

Kutnjaci snažni, ali osjetljivi zubi

Kutnjaci su zubi koji se nalaze u dnu čeljusti. Imaju najveću krunu zuba i najveću površinu. Budući da su postavljeni na kraju usta, kutnjaci su skloni nastanku karijesa i kvarenju te treba o njima voditi pažljivu i temeljitu higijenu. Ponekad je teško doseći sve površine zuba zubnom četkicom te može ostati plaka na kojem se stvori karijes. Karijes, ako se ne liječi može izazvati veliku bol i poteškoće te u konačnici dovesti i do ispadanja zuba. Karijes nastaje u plaku koji se skuplja na zubima. Zubni plak je zapravo nakupina bakterija i ostataka sline i hrane koji nisu dobro očetkani. Povoljni uvjeti za nastanak zubnog plaka, a potom i karijesa su situacije kada jedemo mnogo ugljikohidrata i šećera ili pijemo mnogo slatkih pića. Naime, i bakterije vole šećer i hrane se njime. U ovom procesu nastaje kiselina koja može oštetiti zubnu caklinu. Kroz ova oštećenja otvara se put bakterijama da uđu unutar zuba i tamo se razmnože.

Specifična građa kutnjaka

Kutnjaci su specifični i po svojoj građi krune koja je velika i ima pet površina. Također, imaju najveći korijen koji im daje dodatnu čvrstoću i snagu. Kao još jednu zanimljivost treba istaknuti kako u trajne kunjate ubrajamo i umnjake – popularno nazvane “osmice”. Ovi zubi počinju nicati najkasnije – između 18. i 25. godine. Međutim, događa se da nekim osobama umnjaci uopće ne izrastu. Osmice ili umnjaci malo su manji nego ostali kutnjaci. Često znaju uzrokovati probleme jer u vilici nema mjesta za njih i onda mogu uzrokovati “gužvanje” ostalih zuba. Također, kako su u dnu čeljusti, teško ih je oprati i voditi higijenu o njima te su skloniji karijesu. Zato stomatolozi ponekad predlažu da se ovi zubi odstrane.

Redovita higijena kao temelj za zdrave zube

Za zdrave i snažne kutnjake bitno je najmanje dva puta dnevno četkati zube te prostor između njih očistiti zubnim koncem ili intradentalnom četkicom. Uz ovo, bilo bi dobro koristiti i vodicu za ispiranje usta. Ovako detaljnom higijenom usta uklonit ćete sve ostatke hrane i smanjiti mogućnost pojave zubnog plaka te karijesa.

I za kraj, nikako nemojte zanemariti redovite odlaske stomatologu koji će temeljito pregledati zube i provjeriti je li došlo do razvoja karijesa. Redovitim kontrolama i pregledima kod stomatologa na vrijeme ćete otkriti je li se karijes pojavio. Tada će i popravak biti mnogo jednostavniji i lakši nego ako je karijes narastao i raširio se na korijen zuba.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)