Umnjaci ili kako ih još zovu zubi mudrosti zadnji su trajni zubi koji nam izrastu. Oni obično izrastaju od 18 do 25 godine, što je jako kasno s obzirom kada izlaze ostali trajni zubi te se zbog toga nazivaju i zubi mudrosti prema izreci “mudrost dolazi s godinama”. Nalaze se na zadnjem mjestu u čeljusti, a većina ljudi ima četiri umnjaka, dok mnogi mogu imate tri, dva ili tek jedan umnjak. Samo rijetki sretnici, može se reći, oni koji su mutirali, mogu se pohvaliti činjenicom da nemaju umnjake.

Čemu umnjaci služe, osim da se lakše kvare i izazivaju nered među zubima?

Pa odgovore treba potražiti u dalekoj dalekoj prošlosti kada su se naši preci hranili mesom, orašastim plodovima, korijenjem, lišćem. Međutim, kako bi mogli pojesti ovakvu vrstu hrane morali su imati širu čeljust i jake, čvrste kutnjake. Znanstvenici pretpostavljaju kako su se ti kutnjaci zbog konzumiranja ovakve hrane trošili te su na njihovom mjestu izniknuli umnjaci. Današnja prehrana uglavnom se sastoji od prokuhane, mekane hrane – bilo da je riječ o mesu ili povrću, te ju nije potrebno toliko jako žvakati, pa su umnjaci praktično postali nepotrebni.

Upravo zbog toga što više nemaju neku bitnu funkciju, velik broj stomatologa predlaže njihovo vađenje.

umnjaci rendgen

Budući da se umnjaci nalaze u dnu čeljusti, teško ih je dobro očetkati, čime su podložniji razvijanju karijesa. Također, umnjaci često znaju krivo rasti te znaju izazivati probleme u čeljusti jer su ostali zubi već formirani u svojim mjestima, te dolazi do “gužvanja” zuba.

Sve ovo mogu biti i razlozi su za vađenje umnjaka.

Ali, kada je zaista potrebno izvaditi umnjake?

U slučaju da je umnjak izrastao ukoso ili čak skroz vodoravno te pritišće zub ispred sebe, potrebno ga je izvaditi. Također, ako je umnjak probio kost ili je u potpunosti prekriven zubnim mesom te je neuočljiv, hrana ipak može padati iza zadnjeg zuba i zaostajati ispod zubnog mesa zbog čega može doći do upalnih procesa pa čak i poteškoća prilikom otvaranja zuba. Ukoliko stomatolog smatra da je potrebno izvaditi umnjak, prvo će napraviti rendgensku snimku usta kako bi utvrdio položaj umnjaka i njegova korijena.

Kako se izvodi zahvat vađenja umnjaka?

Zahvat umnjaka može izvesti stomatolog, ali i oralni kirurg, ovisno o položaju, veličini umnjaka i korijena… Vađenje se izvodi pod lokalnom anestezijom te se u stanju potpune bezbolnosti odstranjuje dio kosti kako bi se lakše pristupilo zubu, nakon čega se zub vadi kliještima i polugama. Nakon što je zub izvađen, ostaje veća rupa koju je potrebno zatvoriti šavovima. Ipak, zahvaljujući anesteziji pacijent ne osjeća bol već može osjećati neugodu.

Šavovi se vade nakon otprilike dva tjedna, a rupa u čeljusti se postupno zatvara i kost se sama regenerira. U modernim stomatološkim klinikama čak se koriste i krvnim preparatima PRF kako bi se poboljšalo zarastanje rane. Riječ je o preparatu načinjenom od krvi pacijenta. Dakle, pacijent donira malu količinu krvi od koje se pravi koncentrat matičnih stanica koji se položi u ranu te pomaže bržem zarastanju.

Odmah po zahvatu potrebno je početi s terapijom tabletama protiv bolova, koje je potrebno uzimati nekoliko dana dok bolovi ne prestanu. Također, bilo bi dobro prvih tjedan dana smanjiti tjelesnu aktivnost kako se rana ne bi otvorila ili ne bi došlo do komplikacija.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)