Znate li da morskim psima zubi rastu tijekom cijeloga života?

Jedan morski pas može imati i do sedam redova zuba koji tijekom životnog vijeka ove ribe ispadaju, ali i stalno rastu novi, tako da prosječni morski pas tijekom života izgubi i do 30.000 zuba!!
Ljudi, za razliku od morskih pasa, zube mogu promijeniti samo jednom u životu. To razdoblje traje od djetinjstva do adolescencije, odnosno kad gubimo mliječne zube koji se zamjenjuju trajnima. Mi smo osuđeno samo na naših 32 trajna, odnosno stalna zuba i nažalost ne možemo ih mijenjati kao morski psi.
Međutim, zahvaljujući znanju, modernim materijalima i tehnologiji, doskočili smo i ovom problem te imamo razne načine kako nadomjestiti izgubljeni zub.
Jedan od najboljih i najkvalitetnijih te najtrajnijih načina je ugradnja zubnog implantata.

Što je zubni implantat?

Zubni implantat je u biti titanski vijak koji se ugrađuje u čeljust i na njega se potom nadograđuje krunica, most ili proteza, ovisi o broju zuba koji nedostaju. Zubni implantanti su biokompatibilni, što znači da se stope s kosti i organizam ih ne odbacuje.

Kada i zašto staviti zubne implantate?

Ispao vam je jedan zub ili ste spletom određenih okolnosti ostali bez više njih?
Za sve ove probleme rezultat je ugradnja zubnog implantata. Naime, bilo da se radi o samo jednom zubu ili o cijelom zubalu, najbolje rješenje ovoga problema je ugradnja zubnih implantata.
Zašto?
Ugradnjom zubnog implantata sprječava se gubitak mekog tkiva i kosti na mjestu bez zuba te se nadomještava njegov nedostatak bez da se bruse okolni zdrav zubi.
S implantatima je moguće sve jesti, kao da je riječ o našim zubima i jednom kad ih ugradite imate gotovo doživotnu garanciju.

Tko može ugraditi implantate?

Svi. Ne postoji ograničenje. Implantati se mogu ugraditi kod osoba svih životnih dobi, naravno uz uvjet da su osobe zdrave i da postoji opravdani razlog ugradnje.
Brojni stomatolozi preporučuju ugradnju implantata u slučaju kad je osobi ispao samo jedan zub. Naime, na ovaj način čuvaju se i okolni zdravi zubi, kao i zubno meso te u konačnici i kost.

Kako izgleda ugradnja implantata?

Ugradnja je siguran i relativno bezbolan zahvat koji se izvodi uz lokalnu anesteziju.
Za početak stomatolog mora pregledati zube te napraviti RTG snimanje čeljusti kako bi mogao detaljno utvrditi stanje. Potom na određeno mjesto u čeljusti kirurg ugrađuje titanski implantat. Nakon ove faze slijedi faza oporavka koja traje između tri i šest mjeseci, odnosno koliko je potrebno da rana zacijeli.
Nakon što zacijeli na implantat se stavlja gornji dio, odnosno substruktura na koju u konačnici ide krunica.
Postoji više vrsta implantata: jedan zub na implantatu, mali most na implantatu, cirkularni most na implantatu i proteze na implantatu.

Stomatolozi preporučuju da se i nakon ugradnje nastavi voditi računa o dentalnoj higijeni te je obavezno odlaziti na stomatološki pregled minimalno jednom na godinu.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)