Zadnjih nekoliko godina brojni znanstvenici počeli su istraživati matične stanice i njihove supermoći. Otkriveno je da nam matične stanice mogu pomoći pri liječenju brojnih teških bolesti i da kriju ogroman potencijal. Osim što mogu pospješiti liječenje karcinoma, raznih autoimunih i nasljednih bolesti, matične stanice mogu biti od velike koristi i imati značajnu ulogu u budućnosti stomatologije.

Što su matične stanice?

Kao što znamo, stvoreni smo od milijuna stanica koje imaju određenu ulogu u našem tijelu. Matične stanice su posebne jer nemaju specijaliziranu ulogu već imaju odličnu mogućnost prilagodbe. Mogu se promijeniti i preuzeti funkciju bilo koje vrste stanica koje su oštećene ili uništene. Matične stanice svojevrstan su izvor svih stanica u tijelu i zato su jako vrijedne. Poznato je kako je krv iz pupkovine velik izvor matičnih stanica i zato sve više ljudi pohranjuje tu krv za slučaj da im nekada zatreba u liječenju. Ove stanice imaju veliku ulogu o obnavljanju i popravljanju oštećenih stanica te pomažu u regeneraciji tkiva. Matične stanice mogu se neograničeno puta podijeliti te tako nadomjestiti druge stanice u tijelu.

Mliječni zubi izvor matičnih stanica

Znanstvenici su otkrili kako postoji još jedan dragocjen izvor matičnih stanica – mliječni zubi. U pulpi mliječnih zuba pohranjene su matične stanice koje mogu potaknuti i pomoći pri regeneraciji određenih dijelova zuba, pa čak i kosti. Isto tako, imaju potencijal pomoći pri opravku zubnih živaca. Do sada je napravljeno nekoliko pokusa s miševima u kojima su pokušali istražiti koje sve moći kriju matične stanice zuba.

Jedan od značajnijih znanstvenika i istraživača dr. sc. Paul Sharpe, na stomatološkom institutu Kings College u Londonu, radio je istraživanja o korištenju matičnih stanica za uzgoj novih zuba. On predviđa kako će u budućnosti biti moguće „uzgojiti“ zub iz matičnih stanica. Naime, radili su istraživanja s miševima te su uspjeli uzgojiti zub od mišjih matičnih stanica. Pored uzgoja novih zuba, matične stanice koristile su se za zarastanje kosti čeljusti, ali i liječenje bolesti parodonta.

Matične stanice mogu se vaditi iz mliječnih zuba, ali i iz umnjaka te već postoje brojni laboratoriji koji pohranjuju matične stanice kako bi se mogle kasnije iskoristiti za eventualno liječenje. Ako se osoba odluči za pohranjivanje matičnih stanica, potrebno je na vrijeme obavijestiti stomatologa. On će se potom javiti određenim tvrtkama koje imaju banke za pohranjivanje matičnih stanica.

Osoba potom dogovara termin vađenja zuba prije čega potpisuje i ugovor s bankom matičnih stanica o njihovoj pohrani i čuvanju. Nakon vađenja zuba, on se sprema u poseban spremniku u kojem se šalje do odabrane banke matičnih stanica i tamo se pohranjuje dok ne bude zatrebao.

Implantati najbolje rješenje za nadomještanje izgubljenog zuba

Ipak, budući da je istraživanje o uzgoju zuba još uvijek u povojima, izgubljene zube možemo nadomjestiti implantatom. Implantat je najbolje rješenje ako Vam nedostaje jedan ili više zuba jer je to najkvalitetnije i najdugotrajnije rješenje. Naime, implantat će nadomjestiti izgubljen zub i s vremenom će srasti s kosti tako da će u potpunosti preuzeti funkciju zuba. To je titanski vijak koji se ugrađuje u čeljusnu kost na mjestu gdje je nekada bio korijen. Ovako se sprječava propadanje kosti te se čuvaju i ostali zubi od eventualnih oralnih bolesti, povlačenja mesa, stanjivanja kosti i slično. Ipak, za održavanja zdravlja zuba potrebno je redovito odlaziti stomatologu kako bi se karijes ili neke druge bolesti otkrile na vrijeme i kako bi se pravovremeno interveniralo i spriječilo komplikacije.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)