Sve veći broj ljudi odlučuje se na tretmane hijaluronskim filerima i botoksom kako bi postigli mlađi izgled i smanjili bore. Glavni razlozi za ovu popularnost su brzi rezultati, minimalno invazivni postupci i dostupnost stručnjaka.

Jedna od brojnih prednosti ovih tretmana je da se hijaluronski fileri i botoks mogu se kombinirati s drugim estetskim tretmanima, kao što su laserski tretmani, mikrodermoabrazija i kemijski piling, kako bi se postigli optimalni rezultati. Stručnjak će preporučiti najbolju kombinaciju tretmana na temelju individualnih potreba i ciljeva pacijenta.

Stomatolozi i ovi estetski tretmani postaju sve popularnija kombinacija u dentalnoj industriji. Stomatolozi, kao stručnjaci za oralno zdravlje, sve češće koriste hijaluronske filere u svom radu kako bi postigli bolje estetske rezultate kod svojih pacijenata. Stomatolozi koji se bave estetskom stomatologijom mogu koristiti hijaluronske filere za razne tretmane, kao što su korekcija asimetrije usana, povećanje volumena usana, smanjenje nazolabijalnih nabora (bora između nosa i usana) te poboljšanje izgleda ožiljaka od akni ili drugih oštećenja kože. Osim toga, hijaluronski fileri mogu se koristiti i za ublažavanje boli kod pacijenata s temporomandibularnim poremećajem (TMJ) ili za poboljšanje izgleda desni kod pacijenata s recesijom desni. Isto je i s korištenjem botoksa, koji se osim za estetske, koristi i za zdravstvene indikacije. Stomatolozi su najčešće educirani za jedne i druge tretmane.

Razlika između tretmana

Razlika između filera i botoksa često zbunjuje ljude koji razmišljaju o estetskim tretmanima za pomlađivanje lica. Riječ je o dva različita tretmana koji se koriste za postizanje glatkog i pomlađenog izgleda kože, ali djeluju na različite načine i koriste se za rješavanje različitih problema.

Botoks, čiji je puni naziv botulinum toksin, je vrsta tretmana koji se koristi za privremeno opuštanje mišića lica. Ovaj tretman djeluje tako što blokira signale živaca koji kontroliraju mišićne kontrakcije, čime se smanjuju bore i fine linije koje nastaju uslijed konstantnog pokretanja mišića. Botoks se najčešće koristi za tretiranje bora na čelu, između obrva i oko očiju, poznatih kao “smijalice” ili “vranine noge”.

Hijaluron je prirodan sastojak kože

S druge strane, fileri su injekcije koje se koriste za dodavanje volumena i punoće koži. Naime, hijaluronska kiselina je prirodni sastojak kože, a njena glavna funkcija je zadržavanje vode i održavanje elastičnosti tkiva. Kako starimo, količina hijaluronske kiseline u našoj koži se smanjuje, što dovodi do pojave bora i gubitka volumena. Oni djeluju tako što ispunjavaju područja koja su izgubila volumen uslijed starenja, čime se smanjuju bore i nabori kože. Fileri se obično koriste za tretiranje nazolabijalnih bora (bora koje se protežu od nosa do uglova usana), marionetskih linija (bora koje se protežu od uglova usana prema dolje) i za povećanje volumena usana.

Dakle, glavna razlika između filera i botoksa leži u načinu na koji djeluju i problemima koje rješavaju. Botoks se koristi za opuštanje mišića i smanjenje bora koje nastaju zbog pokreta mišića, dok se fileri koriste za popunjavanje bora i vraćanje volumena kože. Zajedničko im je da se smanjuju vidljivost bora i poboljšavaju teksturu kože.

Brzi i bezbolni tretmani

Postupak tretmana hijaluronskim filerima i botoksom obično traje oko 30 minuta do sat vremena. Tijekom tretmana, stručnjak koristi tanku iglu ili kanilu za ubrizgavanje filera ili botoksa u željeno područje. Nakon tretmana, pacijent može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. Svakako bi bilo dobro da prije ovih tretmana izbjegavate alkohol, aspirin i druge lijekove koji mogu povećati rizik od krvarenja i modrica. Također, preporučuje se izbjegavanje intenzivnog vježbanja i izlaganja suncu nekoliko dana nakon tretmana.

Nuspojave su minimalne

Nuspojave ovih tretmana su minimalne. Moguće nuspojave i rizici povezani s ovim tretmanima uključuju crvenilo, otekline, modrice, infekcije i alergijske reakcije. Međutim, većina nuspojava je privremena i nestaje nakon nekoliko dana.

Trajanje rezultata

Rezultati tretmana hijaluronskim filerima i botoksom traju različito dugo. Fileri obično traju od šest mjeseci do dvije godine, dok botoks traje oko tri do šest mjeseci. Trajanje rezultata ovisi o vrsti tretmana, kvaliteti proizvoda i individualnim karakteristikama pacijenta.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)