Zubni implantati su moderna i učinkovita metoda za zamjenu izgubljenih zuba. Sastoje se od titanskog vijka koji se umetne u kost čeljusti, a na njega se postavlja krunica koja izgleda kao prirodni zub i u potpunosti preuzima njegovu ulogu. Implantati su dugotrajno i efikasno rješenje za manjak zuba. Uz dobru njegu mogu trajati jako dugo, pa čak i cijeli život. Zahvaljujući novim materijalima i tehnologiji, implantati se sve češće postavljaju. Mnogima su idealno rješenje jer su estetski identični zubima i osoba njihovom ugradnjom opet ima savršen i potpun osmijeh. Ono što je također bitno jest da implantati nude i potpunu sigurnost i čvrstoću zagriza kakvu imamo kod pravih zuba, tako da osobe mogu nesmetano jesti i gristi sve što požele.

Zubni implantati se koriste kada je potrebno nadomjestiti jedan ili više zuba. Dakle, mogu se koristiti kao nadomjestak za jedan zub ili kao nosači na zubni most. Zubni most može imati nekoliko krunica, ali može i nadomjestiti cijelu čeljust. Takve vrste zubnih mostova se zovu All on 4 ili All on 6 zubni mostovi. Oni se ugrađuju na četiri ili 6 implantata koji služe kao nosači implantata.

Kada ugraditi implantat?

Izgubili ste zub i korijen zube ili vam nedostaje nekoliko zuba? Ništa ne brinite. Prvo što morate je otići na pregled kod svoga stomatologa. On će pregledati vaše zube i savjetovati vas koje je najbolje rješenje za nadomjestak izgubljenog zuba te jeste li kandidat za ugradnju implantata.

Tko su kandidati za ugradnju implantata?

Kandidati za ugradnju zubnih implantata su osobe koje imaju nedostatak jednog ili više zubi, te žele nadomjestiti izgubljene zube. Također, kandidati su i osobe koje imaju oštećenja zuba koja se ne mogu popraviti konvencionalnim metodama poput plombiranja ili krunica. Ugradnja implantata je također preporučena osobama koje nose proteze te imaju problema s njihovim držanjem i stabilnošću. Ipak, postoje određeni uvjeti koji moraju biti ispunjeni kako bi se implantati mogli uspješno ugraditi, kao što su dovoljna gustoća kostiju i opće zdravlje pacijenta.

Tko ne može ugraditi zubni implantat?

Na primjer, osobe koje pate od bolesti poput dijabetesa ili srčanih problema mogu biti kontraindicirane za ovaj postupak. Također, pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola mogu negativno utjecati na proces ozdravljenja nakon ugradnje implantata. U nekim slučajevima, nedostatak kosti u čeljusti također može otežati ili onemogućiti ugradnju implantata. Stoga je važno konzultirati se s kvalificiranim stomatologom kako bi se utvrdilo jesu li zubni implantati pravi izbor za vas.

Postupak jednostavan i bezbolan

Postupak ugradnje implantata je relativno jednostavan i bezbolan jer se izvodi u lokalnoj anesteziji. Ipak, zahtjeva preciznost i stručnost stomatologa. Prvo se radi detaljan pregled pacijenta kako bi se utvrdilo je li implantat najbolje rješenje za njihov problem s nedostajućim zubom. Nakon toga, stomatolog će napraviti otisak zuba i izraditi individualni plan ugradnje implantata. Sam postupak uključuje umetanje titanskog vijka u kosti čeljusti, koji će služiti kao zamjena korijenu zuba. Nakon toga, potrebno je nekoliko mjeseci pričekati da se implantat integrira s kosti prije nego što se na njega postavi krunica ili most. Iako je postupak bezbolan, pacijenti mogu osjetiti blagu nelagodu nakon operacije koja se može ublažiti lijekovima protiv bolova. Proces oporavka je individualan i traje do nekoliko dana.

Neki pacijenti će osjetiti bol i može nastati otok. Ipak, ovo će proći za nekoliko dana. Stomatolog će preporučiti potrebne lijekove kako bi oporavak prošao što brže i bolje. U ovome je periodu bitno održavati oralnu higijenu prema preporuci stomatologa. Također, dobro je izbjegavati tvrdu ili oštru hranu i radije odabrati mekaniju hranu koju ćete lakše moći prožvakati.

Srećom, ovo traje kratko vrijeme i nakon što je cijeli postupak gotov, pacijent opet ima savršen izgled, ali i vraćeno samopouzdanje. Uz pravilnu higijenu i redovite odlaske na kontrole kod stomatologa, zubni implantati trajat će godinama.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)