Cirkonske krunice postaju sve popularniji izbor u stomatološkoj industriji zbog svoje iznimne estetike i trajnosti. U ovom članku istražit ćemo što su cirkonske krunice, njihove prednosti i nedostatke, te kako se postupak izrade odvija.

Što su cirkonske krunice?

Cirkonske krunice su vrsta zubnih krunica izrađenih od cirkonijevog oksida, materijala koji se koristi u stomatologiji zbog svoje iznimne čvrstoće i estetskih svojstava. Cirkonijev oksid je biokompatibilan materijal, što znači da ne uzrokuje alergijske reakcije ili iritacije. Cirkonske krunice koriste se za obnovu oštećenih ili izgubljenih zuba, poboljšanje estetike osmijeha i poboljšanje funkcije žvakanja.

Prednosti cirkonskih krunica

1. Estetika: Cirkonske krunice imaju prirodan izgled i sjaj koji se vrlo dobro uklapa s prirodnim zubima. Mogu se prilagoditi boji, obliku i veličini vaših prirodnih zuba, što rezultira vrlo prirodnim izgledom.

2. Trajnost: Cirkonijev oksid je izuzetno čvrst materijal koji može izdržati snažne sile žvakanja. Cirkonske krunice su otporne na pucanje i lomljenje, što ih čini dugotrajnim rješenjem za obnovu zuba.

3. Biokompatibilnost: Kao što je već spomenuto, cirkonijev oksid je biokompatibilan materijal koji ne uzrokuje alergijske reakcije ili iritacije. To znači da su cirkonske krunice pogodne za osobe s osjetljivim zubima ili alergijama na druge materijale.

4. Očuvanje zdravih zuba: Za razliku od nekih drugih vrsta krunica, cirkonske krunice zahtijevaju manje brušenja prirodnog zuba, što znači da se više zdravog zubnog tkiva može sačuvati.

Postupak izrade cirkonskih krunica

Postupak izrade cirkonskih krunica obično uključuje sljedeće korake:

1. Konzultacije: Stomatolog će pregledati vaše zube i razgovarati s vama o vašim potrebama i željama kako bi utvrdio je li cirkonska krunica prikladna opcija za vas.

2. Priprema zuba: Stomatolog će pripremiti zub za krunu, što uključuje brušenje zuba kako bi se osigurao dobar prihvat za krunu.

3. Otisci: Nakon što je zub pripremljen, stomatolog će uzeti otiske vaših zuba kako bi se izradila kruna koja savršeno odgovara vašem zubu.

4. Izrada krunice: Cirkonska krunica izrađuje se u laboratoriju na temelju otisaka vaših zuba. Ovaj postupak može potrajati nekoliko dana do nekoliko tjedana.

5. Postavljanje krunice: Kada je krunica izrađena, stomatolog će je postaviti na vaš zub i provjeriti je li pravilno postavljena i ugodna. Ako je potrebno, stomatolog će napraviti manje prilagodbe kako bi osigurao savršeno prianjanje.

Cirkonske krunice nude brojne prednosti u odnosu na druge vrste krunica, uključujući izvrsnu estetiku, trajnost i biokompatibilnost. Ako razmišljate o obnovi zuba ili poboljšanju izgleda svog osmijeha, cirkonske krunice mogu biti odličan izbor. Posavjetujte se sa svojim stomatologom kako biste saznali više o ovom materijalu i utvrdili je li cirkonska krunica prava opcija za vas.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)