Čačkalica – taj legendarni mali komadić drveta koji je zašiljen na oba kraja. Ovaj gotovo mitski predmet bez kojega nije moguće zamisliti kraj nekakvog objeda, posebno ako je riječ o pečenom mesu koje ima neugodnu naviku zavući se između zuba i smetati. Onda imamo potrebu coktati, izvlačiti jezikom, ali ne ide. I tu dolazi čačkalica – spas u zadnji čas, kojom izvlačimo zaglavljeni ostatak hrane i možemo odahnuti. Često čačkalica ostane u kutu usana do samog kraja večeri i zabave, neovisno tome što je vlasnik prethodno iskoristio. Ipak, nek se ona nađe…
Međutim, zadnjih nekoliko godina počelo se događati kako ovaj neophodan predmet nestaje s restoranskih stolova. Na početku ga je bilo sve manje, pa su restorani nabavljali čačkalice koje su bile pakirane u zasebnim folijicama kako bi se osigurala što veća higijena, a sada su postale gotovo nepoželjne.

Zašto je to tako?
Zbog čega je ovaj predmet i simbol dobre i ukusne večere postao nepoželjan?
Riječ je o nekoliko faktora. Već duže vrijeme dentalni profesionalci preporučuju nekorištenje čačkalica za uklanjanje ostataka hrane. Naime, budući da imaju oštre vrhove, nerijetko se događa da se osoba ubode u zubno meso, odnosno desni ili iščačka desni do krvi, a čime omogućuje bakterijama lakši ulazak i stvaranje neke bolesti zubnog mesa.
Osim toga, prije čačkalice nisu bile odvojeno pakirane i svatko je mogao nerijetko i prljavim rukama dirati veći broj čačkalica dok ne bi izvukao svoju, a što je u vremenu i prije epidemije koronavirusa bilo u najblažu ruku nehigijenski.

Kako se onda riješiti ostataka hrane?
Ono što stomatolozi preporučuju jest korištenje zubnog konca ili interdentalnih četkica.
A što je sad to?

Za zubni konac je vjerojatno velika većina čitatelja čula, ali svejedno ćemo objasniti. Dakle, zubni konac je konac odnosno najlonska ili plastična nit koja nam pomaže očistiti naslage i ostatke hrane koje su se nakupile između zuba i na teško dostupnim mjestima.

Zubni konac se koristi tako da otkinemo oko 40 centimetara konca te ga razvučemo I zamotamo oko srednjih prstiju obje ruke.
Potom konac čvrsto napnemo kako bismo ga lakše mogli staviti među zube. Pažljivo ga povlačimo gore dolje i pazimo da budemo ispod linije desni. Potom konac zakrivimo u oblik slova C i tako očistimo cijelu površinu zuba. Ovo je potrebno ponoviti za svaki zub, nakon čega je potrebno zube isprati vodom.

Osim zubnog konca zube je dobro očistiti interdentalnom četkicom. To su tanke četkice, okruglog ili stožastog oblika, koje pomalo podsjećaju na čačkalice, ali imaju dlačice na vrhu.
Ukoliko ih uspoređujemo s čačkalicama ili zubnim koncem, ova vrsta četkica najbolje očisti prostor među zubima.

Naime, koristeći se ovom vrstom četkica imamo najbolji pristup prostoru među zubima, a najmanja je mogućnost da oštetimo desni.
Ovakva vrsta četkica je bolja i jednostavnija zamjena za zubni konac jer ju je mnogo lakše koristiti, te brže očistimo zube.

Kako se koristi interdentalna četkica?
Korištenje je vrlo jednostavno. Potrebno je samo četkicu prinijeti zubima, polako ju namjestiti u prostor između zuba te ju lagano i pažljivo ugurati u taj prostor. Nakon toga, potrebno ju je nježno i pažljivo izvući i može se prijeći na sljedeći par zuba.Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)