Zubna proteza je stomatološko rješenje koje se koristi za zamjenu jednog ili više izgubljenih zuba. Proteze mogu biti fiksne ili mobilne, a njihova funkcija je poboljšanje estetike, funkcije žvakanja i govora. U ovom članku saznajte sve o vrstama zubnih proteza, njihovoj izradi, cijeni i održavanju.

Vrste zubnih proteza

  1. Totalne proteze – koriste se kada je potrebno zamijeniti sve zube u gornjoj ili donjoj čeljusti. Izrađuju se od akrilata i imaju umjetne zube koji su postavljeni na bazi koja se naslanja na desni.
  2. Parcijalne proteze – koriste se kada je potrebno zamijeniti jedan ili više zuba. Mogu biti izrađene od akrilata ili kombinacije akrilata i metala. Parcijalne proteze se pričvršćuju na preostale zube pomoću kukica ili drugih mehanizama.
  3. Fiksne proteze – mostovi i krunice spadaju u ovu kategoriju. Fiksne proteze se cementiraju na pripremljene zube ili implantate i ne mogu se ukloniti bez pomoći stomatologa.

Izrada zubnih proteza

Izrada zubnih proteza započinje uzimanjem otiska čeljusti kako bi se dobila precizna kopija vaših zuba i desni. Na temelju otiska, zubni tehničar izrađuje protezu koja će savršeno odgovarati vašoj čeljusti. Proces izrade proteze može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a tijekom tog vremena možda ćete morati posjetiti stomatologa nekoliko puta kako bi se napravile potrebne prilagodbe.

Cijena zubnih proteza

Cijena zubnih proteza varira ovisno o vrsti proteze, materijalima koji se koriste i složenosti izrade. Fiksne proteze poput mostova i krunica obično su skuplje od mobilnih proteza. Preporučuje se konzultirati sa stomatologom kako biste dobili točnu procjenu troškova za vašu situaciju.

Održavanje zubnih proteza

Održavanje zubnih proteza je ključno za njihovu dugotrajnost i funkcionalnost. Evo nekoliko savjeta za održavanje proteza.

  • Redovito čistite proteze pomoću četkice za proteze i posebnog sredstva za čišćenje.
  • Uklonite proteze prije spavanja kako biste desni mogle odmoriti.
  • Posjetite stomatologa redovito kako bi se provjerilo stanje proteza i prilagodile ako je potrebno.
  • Pazite na promjene u vašoj čeljusti i obavijestite stomatologa ako primijetite bilo kakve probleme.

Zubna proteza je odlično rješenje za zamjenu izgubljenih zuba i poboljšanje kvalitete života. Bilo da se odlučite za totalne, parcijalne ili fiksne proteze, važno je konzultirati se sa stomatologom kako biste odabrali najbolju opciju za vaše potrebe. Redovito održavanje proteza osigurat će njihovu dugotrajnost i funkcionalnost, a redoviti posjeti stomatologu pomoći će vam u očuvanju zdravlja vaših zuba i desni.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)