Bezubost kod odraslih osoba predstavlja značajan problem koji utječe na kvalitetu života, a All-on-4 implantati nude inovativno rješenje za ovaj problem. U ovom članku istražujemo što su All-on-4 implantati, po čemu se razlikuju od tradicionalnih dentalnih implantata, te koje su njihove prednosti i mogući rizici.

All-on-4 implantati su vrsta dentalnih implantata koji omogućuju fiksiranje cijelog luka zuba na samo četiri implantata. Za razliku od tradicionalnih implantata, koji zahtijevaju postavljanje pojedinačnih implantata za svaki zub, All-on-4 implantati su brže i manje invazivno rješenje. Dakle, ugradnjom samo četiri implantata oni postaju nositelji zubnog mosta odnosno luka. Glavni uzroci bezubosti kod odraslih osoba uključuju parodontalne bolesti, karijes, traumu i genetske predispozicije. All-on-4 implantati mogu pomoći u rješavanju ovog problema tako što nadomještaju izgubljene zube i vraćaju funkciju žvakanja.

Postupak postavljanja All-on-4 implantata

Postupak postavljanja All-on-4 implantata uključuje nekoliko koraka. Za početak je potrebno posjetiti odabranog stomatologa koji će provesti detaljnu dijagnostiku i planiranje.

Ako se utvrdi da je pacijent dobar kandidat za ugradnju implantata, dogovara se zahvat. Kriteriji za odabir idealnog kandidata za All-on-4 implantate uključuju dobro opće i oralno zdravlje, dovoljnu količinu kosti za postavljanje implantata i motivaciju za održavanje oralne higijene.

Osobe koje imaju neke kronične ili autoimune bolesti ponekad ne mogu biti kandidati jer postoji opasnost od teškog zaraštavanja kosti ili odbacivanja implantata. Zato je potrebno detaljno obavijestiti stomatologa o zdravstvenog stanju.

Nakon što stomatolog utvrdi da je pacijent dobar kandidat za ugradnju implantata, pristupa se zahvatu. Ponekad je potrebno izvaditi preostale zube, ako ih pacijent još ima, kako bi se na njihovo mjesto mogao staviti zubni most. Zahvat se izvodi tako da se u odabrana mjesta u čeljusnoj kosti ugrađuju četiri implantati. Zatim se na implantate postavlja privremeni zubni most, koji se kasnije zamjenjuje trajnim protetskim radom. Cijeli proces traje nekoliko mjeseci, ovisno o potrebi za dodatnim zahvatima, kao što je augmentacija, odnosno nadogradnja čeljusne kosti.

Brojne prednosti ovog zahvata

Prednosti All-on-4 implantata u odnosu na druge metode nadomještanja manjka zuba, kao što su zubne proteze ili mostovi, uključuju:

  • bolju funkcionalnost
  • bolju estetiku
  • bolju udobnost.

Također, All-on-4 implantati omogućuju očuvanje kosti čeljusti, što je važno za dugoročno zdravlje usne šupljine. All-on-4 implantati utječu pozitivno na kvalitetu života pacijenata koji se odluče za ovu vrstu tretmana. Pacijenti često izvještavaju o poboljšanju samopouzdanja, socijalnih interakcija i uživanju u hrani.

Dugoročno rješenje uz pravu njegu

Dugoročni rezultati All-on-4 implantata su vrlo dobri, a implantati mogu trajati desetljećima uz pravilnu njegu i održavanje. Potencijalni rizici i komplikacije povezane s All-on-4 implantatima uključuju infekcije, oštećenje živca, neuspjeh implantata i komplikacije s protetskim radom. Većina ovih problema može se spriječiti pravilnim planiranjem, tehnikom i postoperativnom njegom. Oralna higijena kod pacijenata s All-on-4 implantatima zahtijeva redovito čišćenje zuba i implantata, kao i posjete stomatologu radi kontrole i profesionalnog čišćenja. Preporučuje se upotreba mekane četkice za zube, zubnog konca i interdentalnih četkica.

U zaključku, All-on-4 implantati predstavljaju inovativno rješenje za bezubost kod odraslih osoba, nudeći brojne prednosti u odnosu na druge metode nadomještanja zuba. Važno je odabrati iskusnog stomatologa i pridržavati se preporuka za njegu kako bi se osigurali dugoročni uspjeh i zadovoljstvo pacijenata.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)