Aktivni ugljen se već dugo koristi u medicini, ali i u kozmetičkoj industriji, posebno za izbjeljivanje zubi. Ovaj prirodan sastojak ima fantastična svojstva upijanja nečistoća i toksina, ali i mrlja sa zubne površine, zbog čega zubi postaju sjajniji. Dakle, aktivni ugljen je odličan izbor ako želite na prirodan način posvijetliti zube. Možete ga koristiti samostalno ili u kombinaciji s nekim drugim sastojcima poput sobe bikarbone ili kokosovog ulja. 

Zašto je aktivni ugljen popularan?

Aktivni ugljen godinama se koristi u medicini jer ima super svojstva upijanja raznih toksina. Dakle, u povijesti se koristio kao protuotrov, za detoksikaciju organizma, za olakšavanje probavnih tegoba te u brojnim drugim situacijama. Uz sve ovo, treba naglasiti kako je aktivni ugljen neškodljiv za djecu i odrasle. 

Kad se aktivni ugljen koristi u stomatologiji, tada je njegova glavna funkcija upijanje toksina iz usta te uklanjanje mrlja koje su se stvorile na zubima. Korištenje aktivnog ugljena za izbjeljivanje i osvježavanje zuba je učinkovito jer pomaže u promjeni PH vrijednosti usne šupljine i tako pozitivno utječe na zdravlje zuba i desni. Sve ovo čini aktivni ugljen i učinkovitim u borbi protiv karijesa i smanjenju mogućnosti nastanka upalnih procesa u ustima. 

Kako koristiti pastu s aktivnim ugljenom?

Danas u gotovo svim drogerijama možete kupiti razne vrste crnih pasti za zube raznih proizvođača. One se koriste kada želite posvijetliti zube i ukloniti mrlje nastale od čaja, kave i cigareta. Prve rezultate izbjeljivanja biste trebali uočiti unutar nekoliko dana.

Crnu pastu za zube možete napraviti i sami. 

  • Za početak kupite tablete ili prah aktivnog ugljena
  • Potom tabletu izmrvite u prah
  • Četkicu za zube namočite vodom i na nju stavite aktivni ugljen u prahu
  • Iščetkajte zube
  • Dobro isperite

Budite oprezni i nemojte pretjerivati

Iako je aktivni ugljen zdrav za uklanjanje mrlja, ipak trebate biti oprezni s korištenjem. Naime, ako ga koristite prečesto, aktivni ugljen u prahu može oštetiti zubnu caklinu. Zato, prilikom korištenja paste s aktivnim ugljenom, a posebno ako ju radite sami, svakako se savjetujte sa svojim stomatologom. On će Vas savjetovati koju pastu kupiti i koliko dugo smijete prati zube njom. Dobro bi bilo da je nakon nekog vremena zamijenite običnom pastom za zube, pričekate nekoliko mjeseci pa onda opet kupite crnu pastu za zube. Svakako, opet naglašavano redovnu zubnu higijenu i redovne preventivne preglede kao osnovu za oralno zdravlje koje se ne smije preskočiti. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)