Zubobolja je jedna od intenzivnijih boli koju možemo osjetiti. Kad nas boli zub, bol se reflektira u cijeloj glavi. Boli nas iznutra i izvana – sve. U trenutcima kad nas boli zub potpuno smo bespomoćni. Samo želimo ležati i čekati da bol što prije prođe. Zubobolja je jaka, oštra i gotovo stalna bol koja nas može mučiti satima, pa i danima. I dok čekamo da odlazak stomatologu moramo potražiti izlaz iz ove mučne situacije. Bol možemo pokušati smanjiti i ukloniti uz pomoć raznih lijekova protiv bolova, ali ponekad čak ni to ne pomaže. Kako onda pronaći spas? Što nam može pomoći?

Okretanje istočnjačkoj medicini

Mnogi se okreću drevnim istočnjačkim mudrostima, znanju i medicini tek nakon što „ispucaju“ sve ono što nudi naša, zapadnjačka medicina. Dakle, ako uvidimo da nam ne pomažu lijekovi, spas možemo potražiti u azijskoj medicini. Najčešći tretman, kojega mnogi odabiru, je akupunktura.

Što je akupunktura?

Akupunktura je drevni način liječenja koji potječe iz Istočne Azije. Pretpostavlja se kako se koristi više od 3000 godina, dok je u Europi i na zapadu prepoznata tek od prošlog stoljeća. Ovu drevnu metodu liječenja priznala je i Svjetska zdravstvena organizacija, a brojne studije pokazale su kako pomaže kod mnogih stanja, među kojima je i uklanjanje boli.

Kako akupunktura funkcionira?

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, našim tijelom teče vitalna energija Qi, kao i dvije suprotstavljene sile – Yin i Yang. Kad su ove sile u ravnoteži, protok naše vitalne energije Qi je uredan i osjećamo se dobro. Međutim, ako Yin i Yang „ispadnu“ iz ravnoteže dolazi do smetnji u protoku energije Qi, a što dovodi do bolesti i tegoba. Mnogi vjeruju kako ova energija prolazi našim tijelom kroz mrežu meridijana, a koji provode energiju Qi iz organa prema površini koži. U samoj mreži postoje i određene točke kroz kojima možemo ispravljati protok neuravnotežene energije. To su akupunkturne točke, a „pomaknuta“ energija ispravlja se iglicama i tako se tijelo vraća u balans i samo se iscjeljuje.

Dakle, ubadajući tanke iglice u kožu na određenim točkama ponovo se uspostavlja tok energije kroz meridijane do organa. Oni bi se nakon toga trebali oporaviti i opet normalno funkcionirati. Na tijelu imamo i određene točke koje nam pomažu u smanjenju boli. Svaki iskusni terapeut će znati koje točno točke treba stimulirati kako bi se bol smanjila ili potpuno blokirala.

Akupunkturom možemo smanjiti i anksioznost te strah prije odlaska na pregled kod stomatologa, kako bismo bili opušteniji. Isto tako, ova drevna vještina može se koristiti preventivno kako bi nam pregled ili zahvat bio manje bolan. Na ovaj način izbjegavamo korištenje raznih lijekova protiv bolova koji, iako smanjuju bol, mogu opteretiti želudac i jetru te im čak i naškoditi. Naime, svi lijekovi za bolove koje uzimamo na usta mogu imati negativne nuspojave. Akupunktura nema negativnih nuspojava, ništa se ne unosi u tijelo i tijelo se ne opterećuje štetnim sastojcima koje sadrže lijekovi.

Kako izgleda tretman?

Tretman je vrlo jednostavan, brz i ugodan, te ništa ne boli. Prvo trebate terapeutu objasniti zbog čega ste došli i što Vas točno boli. Potom će on ili ona obaviti kratki pregled te krenuti s procedurom. Određen broj malih tankih sterilnih iglica će ubosti u određene točke u tijelu kako bi njima potaknuo energiju. Iako Vam se ovo možda čini strašno, ne trebate se brinuti, iglice su tanke kao vlas kose te ubod gotovo da se ne osjeti. Na mjestu uboda ponekad je moguće osjetiti određenu senzaciju, ali nije u pitanju ništa neugodno. Kada su iglice postavljene u točke vrijeme je da zatvorite oči i opustite se nekoliko minuta, odnosno onoliko koliko je terapeut procijenio da je potrebno. Nakon toga, iglice se vade, a Vi možete kući nasmijani i opušteni jer se bol smanjila.

Ipak, ova metoda ne može se koristiti za liječenje uzroka zubobolje, a što je najvjerojatnije karijes. Akupunktura može samo smanjiti ili privremeno ukloniti bol. Svakako je bitno otići kod stomatologa kako bi on utvrdio razlog nastanka boli te izliječio zub.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)