Apsces zuba je infekcija, odnosno upala koja se javlja u zubnom korijenu ili mekom tkivu oko zuba. Ova infekcija može biti vrlo bolna i uzrokovati oticanje, crvenilo i osjetljivost zubnog mesa i okolnog tkiva.

Najčešći uzrok loša higijena

Uzroci apscesa na zubu mogu biti različiti, a najčešće su povezani s lošom oralnom higijenom. Ako se zubi ne peru redovito i temeljito, bakterije se mogu nakupiti na zubima i desni, što može dovesti do upale i infekcije. Također, karijes i oštećenja zuba mogu omogućiti bakterijama da prodru u korijen zuba i uzrokuju apsces.

Drugi uzroci apscesa na zubu mogu uključivati ​​ozljede zuba, parodontalnu bolest, imunološke probleme ili neke druge zdravstvene probleme.

Prepoznajte simptome

Simptomi apscesa zuba mogu uključivati:

  • bol u zubu
  • oticanje desni
  • osjetljivost na toplo i hladno
  • loš zadah
  • gnojni okus u ustima
  • poteškoće pri otvaranju usta i žvakanju hrane
  • groznicu

Apsces se manifestira kao uporna ”kucajuća” bol, a zagriz ili žvakanje oboljelim zubom obično izaziva vrlo jake bolove. Budući da su u sredini zuba i zubnim kanalima prisutne otrovne tvari nastale raspadanjem mrtve srčike zuba i bakterije, u desnima se često pojavi i fistula, odnosno prištić kroz koji ih tijelo pokušava “izbaciti”.

Ako apsces pukne, gnoj neugodna okusa iscijedi se u usta, a bolovi popuste. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije posjetiti stomatologa kako bi se spriječile daljnje komplikacije jer bakterije mogu uzrokovati dodatne upale u ustima.

Što sve uključuje liječenje?

Liječenje apscesa zuba je važno kako bi se spriječile daljnje komplikacije i infekcije. Najčešće uključuje propisivanje antibiotika kako bi se prvo uklonila infekcija. Stomatolog može preporučiti ispiranje usta antiseptičkim otopinama i korištenje analgetika za ublažavanje boli.

Stomatolog može pokušati liječiti zub i korijen, ali u nekim slučajevima, potrebno je izvršiti kirurški zahvat kako bi se uklonila infekcija i spriječile daljnje komplikacije.

Obavezno posjetite stomatologa

Neliječenje apscesa zuba može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući širenje infekcije na druge dijelove tijela koje mogu biti opasne po život. Važno je napomenuti da se apsces zuba ne smije ignorirati, jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga, ako primijetite simptome apscesa zuba, obratite se svom stomatologu što je prije moguće kako bi se dijagnosticirala i liječila infekcija. Redoviti posjeti stomatologu i održavanje oralne higijene ključni su za prevenciju apscesa zuba i drugih zdravstvenih problema u ustima.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)