Većina nas je maštala o tome kako bi bilo super biti neka vrsta mikroskopskog superheroja koji prolazi kroz različite predmete. Stoga, “putujmo” danas na mikroskopskoj razini kroz jedan zub. Riječ je o nevjerojatno kompleksnom i savršenom dijelu ljudskog tijela koji ima veliku ulogu u našem životu. Zubi imaju važnu ulogu za žvakanje, govor, osmijeh i oblik lica.

Struktura

Zub se sastoji od tri osnovna dijela: korijena, vrata i krune.

1) Korijen

Nalazi se ispod površine desni i čvrsto je ukorijenjen u koštanom tkivu donje ili gornje čeljusti. Nevidljiv je golim okom kada vam se smiješi netko ali igra ključnu ulogu u stabilnosti . Bez korijena, lako bi se mogao zaljuljati ili čak ispasti.

2) Vrat

Vrat je suženje gdje se spajaju kruna zuba i korijen zuba. Kao i korijen, ovaj dio najčešće nije vidljiv jer je prekriven sluznicom usta. Između zuba i sluznice nalazi se uzak prostor dubine do 1,5 mm koji se naziva fiziološki džep.

3) Kruna

Ono što mi obično identificiramo kao “zub” je zapravo samo njegov vidljivi dio poznat kao kruna. To je bijela, sjajna površina zuba koju vidimo kad se netko nasmije. Prekrivena je caklinom, najtvrđim tkivom u ljudskom tijelu koje štiti dentin od vanjskih utjecaja.

Caklina i dentin

Zubi nam nisu samo alat za žvakanje hrane. Oni su također svojevrsni vremenski pečati naše prošlosti jer pokazuju tragove svih naših navika tijekom godina – odložene kave koje pijemo svako jutro do one navike grickanja noktiju zbog stresa. Caklina je krajnji sloj i izloženo područje u ustima. Ona je prirodna zaštita naših zubi od plaka, kamenca, karijesa i preosjetljivosti dentina. Dentin se nalazi ispod nje i žućkaste je boje. Prožet je mikro kanalićima. Kada se caklina ošteti, tim kanalićima toplina i hladnoća dolaze do zuba. 

Otpornost i higijena

Možda ne razmišljamo o svakodnevnom utjecaju koje naše aktivnosti mogu imati za naše oralno zdravlje, no naši zubi to osjećaju. Izloženi su različitim promjenama i stresovima tijekom cijelog života. Zub može trpjeti od karijesa, trošenja, pucanja i drugih vrsta oštećenja. Međutim, zapravo su nevjerojatno otporni. Dobrom oralnom higijenom i redovitim posjetima zubaru, mogu i trebaju trajati cijeli život.

Više pažnje

Uobičajeno je gledati na zube samo kao na funkcionalni alat za razbijanje hrane ili pružanje lijepog osmijeha, ali u stvarnosti, to su kompleksne strukture koje igraju ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Pazimo na njih jer oni “rade” za nas svaki dan. Vrijedno je posvetiti im malo više pažnje i brige!

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)