Naši zubi s godinama gube boju i sjaj i zato mnogi žele izbijeliti zube kako bi vratili sjaj svome osmijehu. Izbjeljivanje zubi sve je popularniji tretman i mnogo je metoda kako izbijeliti zube. Najsigurnija metoda je izbjeljivanje kod stomatologa u stomatološkoj ambulanti. 

Izbjeljivanje kod stomatologa sigurniji izbor

Stomatolozi su educirani stručnjaci i koriste najbolje metode i najkvalitetnije materijale kako bi efikasno posvijetlili vaše zube, a istodobno ih i sačuvali. Izbjeljivanje u stomatološkim ordinacijama najčešće se radi uz pomoć posebnog gela i svjetla koje ga aktivira kako bi se dobili što bolji rezultati. Osim ove metode, sve se više koristi i lasersko izbjeljivanje zuba. Ponekad stomatolog može dati poseban gel i udlage koje sami stavljate nekoliko dana kod kuće i tako posvijetlite zube. Svi ovi načini su sigurni i provjereni jer stomatolog zna koja je najbolja metoda za vas i kako zaštititi zube i zubno meso. Dakle, izbjeljujete zube kod kuće, ali pod nadzorom stomatologa. 

Mnogi se pak odlučuju na izbjeljivanje zuba kod kuće. U brojnim trgovinama moguće je kupiti razne preparate za izbjeljivanje zuba. Postoje brojni proizvodi poput gelova, pasti i trakica kojima možete izbijeliti zube. Također, zube možete izbijeliti i koristeći prirodne proizvode. Ipak, ako se odlučite na izbjeljivanje zuba na svoju ruku, odnosno kući i bez nadzora stomatologa, budite oprezni.

Svakako bi bilo dobro da porazgovarate sa svojim stomatologom i pokažete mu sredstvo koje želite koristiti i on će vam dati najbolji savjet te preporuku je li ta metoda izbjeljivanja dobra za vas i vaše zube ili nije. 

Razne metode kućnog izbjeljivanja 

Za kućno izbjeljivanje najčešće se koriste:

  • paste
  • trake
  • kreme

Paste za izbjeljivanje zuba

Paste za zube za izbjeljivanje zuba ne koriste karbamid peroksid, kojega inače koristi stomatolog pri izbjeljivanju. Ove paste uključuju abrazive i kemijske spojeve kojima će izbijeliti zube. Paste na bazi plave kovarine mogu izbijeliti zube već nakon jednog četkanja.

U zadnje vrijeme moguće je kupiti i paste s aktivnim ugljenom koji se također pokazao uspješan u uklanjanju nečistoća i mrlja sa zuba. Ipak, s ovim pastama treba biti oprezan kako ne bi došlo do oštećenja cakline zuba. 

Trake za izbjeljivanje zuba

U određenim drogerijama moguće je kupiti trake za izbjeljivanje zuba. Ove trake sadrže vodikov peroksid koji izbjeljuje zube. Ipak, sadrže ga u manjim količinama nego profesionalni proizvodi. Njih primjenjujte prema uputama koje je proizvođač napisao, a najčešće je to jedan do dva puta dnevno.

Rezultati ovakvog izbjeljivanja mogu potrajati i do šest mjeseci. Ipak, treba biti oprezan i pratiti upute proizvođača. Svakako bi bilo najbolje kad biste se posavjetovali sa stomatologom koji će reći je li kupljen proizvod dobar za zube. 

Prirodna sredstva za izbjeljivanje zuba

Među najpoznatijim prirodnim sredstvima za izbjeljivanje zuba svakako su soba bikarbona i aktivni ugljen. Ipak, kod korištenja ovakvih prirodnih pripravaka budite oprezni jer su i soda i ugljen abrazivni i mogli bi oštetiti caklinu zuba ako jako trljate. 

I neke vrste voća su dobre za izbjeljivanje zuba, a najbolje su limuni i jagode. Ipak, voće ima prirodne šećere koji mogu oštetiti zube te kiseline koje također mogu nanijeti štetu caklini. 

Rezultati kućnog izbjeljivanja zubi trajat će kraće nego profesionalnog, ali uz redovitu njegu i oralnu higijenu to se može produžiti. Svakako valja naglasiti da je potrebno izbjegavati čajeve, kavu, obojene sokove te cigarete.

Ima li izbjeljivanje nuspojave?

Izbjeljivanje može imati nuspojave. Naime, ako se radi često ili ako se zanemare preporuke proizvođača može doći do osjetljivosti zuba i zubnog mesa. Također, ako se često koriste abrazivna sredstva, zubna caklina se može stanjiti ili čak oštetiti te može dovesti do oštećenja zuba. Ako je caklina oštećena, zub može promijeniti boju. 

Dakle, kako biste izbjegli negativne nuspojave te oštećenja zuba, preporuka je da svakako zube izbjeljujete u ordinaciji kod iskusnog stomatologa. Ako se pak odlučite na izbjeljivanje u svom domu, pratite postupak i budite oprezni. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)