Oralna kirurgija obuhvaća širok spektar zahvata koji se izvode u usnoj šupljini i na čeljusnim kostima. Najčešći zahvati uključuju:

  • vađenje zuba
  • uklanjanje umnjaka
  • postavljanje dentalnih implantata
  • i liječenje upalnih procesa.

Širok spektar zahvata

Oralni kirurzi su specijalisti u području dentalne medicine koji se bave dijagnostikom, prevencijom i kirurškim liječenjem bolesti, ozljeda i deformacija usne šupljine, čeljusti i lica. Nakon završetka studija dentalne medicine završili su dodatnu specijalizaciju iz oralne kirurgije. Oralni kirurzi često surađuju s drugim stomatolozima, ortodontima i liječnicima kako bi osigurali sveobuhvatnu skrb za pacijente s kompleksnim stomatološkim problemima.

Ukoliko imate potrebu za oralnim kirurgom, vaš stomatolog će vas uputiti na specijalistički pregled i konzultacije. Tijekom prvog posjeta, oralni kirurg će pregledati vašu usnu šupljinu, zube i čeljust te razgovarati s vama o vašim simptomima i potrebama. Na temelju toga, oralni kirurg će predložiti najbolji plan liječenja za vašu situaciju.

Potrebne obrade prije pregleda

Prije oralno-kirurškog zahvata, pacijent će najvjerojatnije trebati obaviti dodatne pretrage poput rendgenskih snimaka, CT-a ili MRI-a, kako bi se dobila detaljnija slika područja. Ovisno o zahvatu, liječnik može savjetovati pacijentu da prestane uzimati određene lijekove, poput antikoagulansa, nekoliko dana prije zahvata.

U smislu prehrane, higijene i lijekova, pacijent se može pripremiti za zahvat tako da slijedi preporuke kirurga. To može uključivati ​​post ili ograničavanje unosa hrane i tekućine prije zahvata, temeljito čišćenje zuba i desni te uzimanje propisanih antibiotika ili drugih lijekova. Mentalna priprema za oralno-kirurški zahvat uključuje razumijevanje zahvata, postavljanje realnih očekivanja i razgovor s kirurgom o svojim strahovima i brigama. Tehnike opuštanja, poput dubokog disanja i vizualizacije, također mogu pomoći u smanjenju tjeskobe.

Oporavak nakon zahvata

Briga o rani nakon zahvata uključuje redovito ispiranje usta, izbjegavanje pušenja i alkohola te nježno čišćenje zuba oko područja zahvata. Kirurg će također preporučiti odgovarajuće lijekove protiv bolova i upale, koje treba uzimati prema uputama. Nakon oralno-kirurškog zahvata, važno je jesti meku hranu i izbjegavati vruće, začinjene ili kisele namirnice koje mogu iritirati ranu.

Također je važno održavati oralnu higijenu četkanjem zuba i korištenjem zubnog konca, ali izbjegavajući područje zahvata dok se ne zacijeli. Najčešće komplikacije oralno-kirurških zahvata uključuju infekcije, krvarenje, oštećenje živaca i usporeno zarastanje rana. Da bi se smanjio rizik od komplikacija, važno je slijediti upute kirurga prije i nakon zahvata te održavati dobru oralnu higijenu.

Vrijeme oporavka varira ovisno o zahvatu, ali većina pacijenata može se vratiti svakodnevnim aktivnostima unutar nekoliko dana do tjedan dana nakon zahvata. Tijekom oporavka, treba izbjegavati teške fizičke napore, pušenje i alkohol te redovito pratiti napredak zarastanja rane. Za kraj je svakako bitno naglasiti redovite posjete liječniku kako bi se pratio napredak oporavka.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)