Kad bismo Vas upitali da zamislite baku ili djeda koji se smiju kako bi izgledala ta slika u glavi? Starčić i starica koji podsjećaju na likove iz neke bajke, skutreni na stoličici i s krezubim osmjehom, ili Sofia Loren i Clint Eastwood, koji su iako u pozamašnoj životnoj dobi, i dalje primjer ljepote.

Kako im to uspijeva? Ne znamo jeste li išli za tim, ali oboje imaju predivan osmjeh. (Clint se doduše baš i ne smije, ali u onim rijetkim trenutcima kada to učini, vidite niske jako dobro očuvanih zuba). Dakle, zahvaljujući činjenici da još uvijek imaju lijep osmjeh, njih dvoje izgledaju mnogo mlađe nego što jesu, a to je ono što treba i baki i djedu s početka priče – osmjeh, tj. zubi.

Kako to postići?

Zahvaljujući modernim materijalima i tehnologijama moderne zubne proteze postale su toliko kvalitetne da se više ne može prepoznati je li riječ o protezi ili pravim zubima. Naime, ljudi često kad dođu u određene godine izgube zube. Bilo da je gubitak zuba rezultat bolesti, ozlijede ili godina, uvijek je jako nezgodno kad ih izgubimo.

Zubi su nam prije svega potrebni kako bismo pravilno mogli žvakati i konzumirati hranu, ali oni i na jedan način oblikuju fizionomiju lica. Gubitak i samo jednog zuba dakle, može narušiti funkciju unutar usne šupljine jer dolazi do poremećaja u žvakanju, gutanju, govoru, ali i estetici.

Stomatološke klinike danas nude razne tehnike nadomještanja zuba, a među njima su i zubne proteze. One su idealan izbor za osobe koje su izgubile veći broj zuba ili sve zube.

Zubne proteze izrađuju se od akrilata (posebna vrsta plastike). Sastoji se od baze proteze u koju su postavljeni umjetni zubi.

Totalna zubna proteza namijenjena je osobama koje nemaju niti jednog zuba. Ovakve proteze su mobilne, što znači da ih osoba može samostalno izvaditi iz usta. Prednost ovakve proteze je da u potpunosti vraća prethodno izgubljene funkcije kako estetske tako i funkcionalne te osobi unaprjeđuje zdravlje i kvalitetu života.

Zašto i kada se odlučiti za potpunu protezu?

Osobe koje u potpunosti izgube zube u velikom broju slučajeva imaju poteškoća i s gubitkom tkiva, odnosno zubnog mesa. Ovakve vrste proteza nadomještaju i to izgubljeno tkivo, kao i zube. Kao prednosti ovakve vrste proteza su njena cijena te brzina izrade. Naime, proteze su daleko jeftinije od implantata a od prvog dolaska stomatologu do dobivanja proteze uglavnom prođe desetak dana.

Ono što je bitno za naglasiti je da je nakon dobivanja zubne proteze potrebno neko vrijeme da se osoba navikne na taj osjećaj te treba proći malo vremena dok s njom nauči jesti i govoriti. Ipak, nakon ovog perioda navikavanja osoba će opet moći normalno jesti, piti, govoriti i što je možda najvažnije, smijati se.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)