Gubitak zuba svakako je jedna od gorih stvari koja nam se može dogoditi. Većina nas je jako osjetljiva na izgled svog osmijeha i kad oštetimo ili izgubimo zub, mnogi to dožive poprilično traumatično, posebice ako je riječ o nekom od prednjih zuba. Zub možemo izgubiti zbog raznih razloga – udarca ili pada, a može biti i posljedica neke bolesti. Mnogo je odraslih koji žive bez jednog ili više trajnih zuba (posebno kutnjaka). Iako ovo nije ozbiljan zdravstveni problem, u konačnici može uzrokovati brojne probleme te je dobro nadomjestiti zube koji nam nedostaju. Naime, ako nemamo jedan ili više zuba, preostali zubi se mogu pomaknuti sa svoga mjesta i tako uzrokovati probleme prilikom žvakanja i gutanja. U najtežim slučajevima mogu se i rasklimati te čak i ispasti s vremenom. 

Ali što učiniti u situaciju kad ostanemo bez zuba?

Najbolja opcija za nadomještanje izgubljenog zuba je ugradnja implantata. Zašto? Implantat je jedan poseban titanski vijak kojeg stomatolog ugrađuje u čeljusnu kost na mjestu na kojem smo izgubili zub. Budući da je titan biokompatibilan materijal, s vremenom u potpunosti sraštava s kosti i preuzima ulogu izgubljenog korijena. Na implantat se stavlja krunica i osoba opet ima u potpunosti funkcionalan zub. Ugradnjom implantata čuva se zubna kost te susjedni zubi. Naime, nakon što ispadne zub, na tom mjestu se s vremenom čeljusna kost počne tanjiti. Ovo može imati negativne posljedice na zdravlje okolnih zuba. Zubni implantati su dugoročno i najkvalitetnije rješenje za nadomjestak izgubljenog zuba i uz pravilnu higijenu mogu trajati cijeli život.

Krunice i zubni mostovi

U slučaju da je samo oštećena krunica zuba, a korijen je još uvijek čitav, stomatolog može predložiti izradu krunice. Ona se postavlja na postojeći korijen i zamjenjuje izgubljenu krunu zuba. Na ovaj način funkcija zuba je u potpunosti vraćena i nema praznog prostora u ustima u kojem se može dogoditi neki dentalni problem. Krunice su sastavni dio zubnih mostova, a što je još jedan način za nadomještanje izgubljenog zuba.

Zubni mostovi premostit će svaku prazninu

Zubni most je fiksno rješenje te osobi pruža potrebnu sigurnost i čvrstoću u zagrizu. Zubni most podrazumijeva postavljanje krunice na mjesto izgubljenog zuba. Ova se krunica “veže” za susjedna dva zuba. Dakle, zubni most podrazumijeva niz zubnih krunica kojima se nadomješta zub koji nedostaje. Jedna krunica se postavlja u prazninu između dva zdrava zuba i tako se ispunjava taj prazni prostor, a druge dvije krunice idu na susjedne zube, svaka sa svoje strane.

Dakle, u slučaju mosta ne postavlja se implantat u čeljusnu kost, već se samo postavlja krunica na zubno meso. Jedna nepovoljna strana ovakvog načina nadomještanja izgubljenog zuba jest u činjenici da se prije implementacije mosta, zdravi susjedni zubi, koji će imati ulogu nosača, moraju izbrusiti. Dakle treba izbrusiti zdrav dio zuba kako bi se na njih postavila krunica i kako bi se postavio most. 

Zahvaljujući razvoju tehnologije i stomatologije, zubni most se može postaviti i na implantat. Dakle, ako osobi nedostaje više zuba u nizu, moguće je postaviti implantat kao nosač mosta i na taj način riješiti problem manjka zuba.

Djelomična proteza – najjeftinija opcija

Još jedna opcija za nadomještanje jednog ili više zuba je djelomična proteza. Ona može nadoknaditi manjak nekoliko zuba u čeljusti. Ove proteze nisu fiksno rješenje kao implantati ili krunice, već se mogu maknuti iz usta. Nedostatak ove opcije je u tome što zubi koji su na protezi ne izgledaju u potpunosti prirodno. Osim toga, za držanje proteze koriste se metalne kopče koje se mogu vidjeti i ne pružaju u potpunosti sigurnost i čvrstoću pri ugrizu kao što je to slučaj s fiksnim rješenjima.

Vrhunski materijali za vrhunske rezultate

Nadomjesci za zube, izrađuju se od brojnih materijala, a najpopularniji su keramika s metalom i keramika bez metala.

Krunice od keramike s metalom su vrlo visoke kvalitete. Izrađuju se tako da se metal prelije keramikom. Kod keramičko metalnih krunica može se vidjeti crni rub gdje su postavljene te su stoga bolji izbor za stražnje zube. 

Keramika bez metala je izvrstan materijal jer je lagana, otporna i savršeno imitira izgled i prozirnost zuba. Ova vrsta krunica ne ostavlja crni trag uz rub zuba te izgleda prirodno.

Higijena zuba i dalje ključna za zdravlje

Bez obzira koje krunice i most postavili najvažnije je higijena zuba. Dakle, obavezno pranje zuba i čišćenje zubnim koncem kako bi se uklonili svi tragovi hrane s površine zuba, ali i u uskom prostoru između zuba. Uz higijenu, svakako je potrebno redovito odlaženje na kontrole kod stomatologa koji je pratiti stanje naših zuba. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)