Zubi su najtvrđi dio našega tijela, čvršći su čak i od kostiju. Za njihovu čvrstoću zaslužni su minerali fluor, kalcij, ali i vitamini D i K. Naime, minerali su „građevinski“ materijal od kojega su stvoreni zubi, posebno zubna caklina. Ipak, iako naši zubi jesu jako čvrsti, moramo biti oprezni što grizemo, izbjegavati otvaranje boca zubima ili grizenje jako tvrdih bombona, kostiju i sličnih tvrdih stvari. Naime, s godinama naši zubi počinju gubiti vitamine i minerale čime se smanjuje njihova čvrstoća i snaga. Nepravilna prehrana, stres, nedovoljna higijena usta, loš odabir paste i četkice za zube, mogu biti uzrokom smanjivanja razine minerala u zubima – demineralizacije zuba. S druge strane, pravila higijena i životni stil očuvat će naše zube.

Potrebno nahraniti zube „iznutra“

Pored redovitog pranja zuba i čišćenja zuba koncem, potrebno je voditi računa i o tome čime „hranimo“ zube. Znate li koji su minerali i vitamini potrebni našim zubima kako bi nas dugo služili? Kalcij i fluor najvažniji su minerali koji sudjeluju i izgradnji i jačanju naših zuba te ih štite od demineralizacije. Njih koristimo kada želimo remineralizirati zube i tako ih ojačati. Kalcij je mineral koji je, osim za zube, bitan i za izgradnju kostiju. Nedovoljna količina kalcija u tijelu može dovesti do slabijih kostiju, ali i zuba koji su skloniji pucanju. Nakon što unesemo kalcij i fluor u naše tijelo potrebna nam je mala pomoć kako bi se oni što bolje apsorbirali. Tu nam u pomoć uskaču drugi minerali – fosfor i magnezij te vitamini K, D i C.

Gdje naći ove minerale?

Već i vrapci na granama znaju kako kalcij možemo pronaći u mlijeku. Ipak, ono nije jedini izvor jer kalcija ima i u ostalim mliječnim proizvodima, ali i sjemenkama, mesu i ribi (posebno sardinama), brokuli, lisnatom zelenom povrću, mahunama, smokvama… Fluor je jako bitan mineral i možemo ga pronaći u ribi (posebno u lososu, sardini ili bakalaru), zelenom povrću, ali i mliječnim proizvodima. Kako bi se ovi minerali što uspješnije apsorbirali potrebni su nam i određeni vitamini. Vitamin K nam služi kako bi održao zdravlje kostiju, pa tako i zuba, te omogućuje grušanje krvi. Ovaj bitan vitamin možemo naći u lisnatom povrću. Vitamin D bitan je jer smanjuje upalne procese te jača imunološki sustav. Njega možemo pronaći u masnoj ribi, mliječnim proizvodima te gljivama.

Za kraj nam je ostao svima poznat i „multitalentiran“ vitamin C. Ova zvijezda među vitaminima pozitivno djeluje na cijelo tijelo, pomaže imunološkom sustavu, smanjuje upalu, a u slučaju zuba, sudjeluje u njihovoj izgradnji. Ako ga nemamo dovoljno, može doći do karijesa. Najbolji izvor vitamina C je citrusno voće, ali i paprike, kelj, jagode, brokula…

Remineralizacija kod stomatologa

Osim zdravom i raznovrsnom prehranom, zube možemo remineralizirati i kod stomatologa. Ovo je jednostavan i bezbolan postupak kojim se ojačava caklina. Stomatolog će prvo očistiti zub pastom. Potom zub suši i nanosi fluor koji će pomoći remineralizirati zube. Ovakvim postupkom zubi se na jednostavan i brz način ojačavaju i spremni su za daljnju borbu protiv karijesa.

Zube možete remineralizirati i kod kuće, ali stomatolozi ipak preporučuju da se ovaj postupak obavi u ordinaciji. Naime, oni imaju znanje, stručnost, ali i kvalitetne preparate koji neće nanijeti nikakvu štetu vašim zubima, dok bi, ovaj zahvat kući, uz neprovjerene preparate i nestručno rukovanje, mogao napraviti više štete nego koristi.

Ipak, najvažniji su preventivni pregledi kod stomatologa kako bismo držali zdravlje zuba pod kontrolom i karijes „uhvatili“ odmah na početku. Stomatolog će po potrebi ukloniti i zubni kamenac, koji je također uzrokom određenih bolesti zuba.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)