Naši zubi zaista su čudesni. S njima se već rodimo, samo su skriveni duboko u desnima i ne vide se. Mijenjamo ih jednom i ako smo dobri prema njima i pažljivo ih čuvamo, četkamo i brinemo se o njima, mogu nas služiti jako dugo.

Učenje dentalnoj higijeni od malih nogu

Za zdrave zube jako je bitna pravilna higijena zuba. Djecu trebamo početi učiti pravilnoj zubnoj higijeni već od nicanja prvih zubića. Iako su djeca još uvijek mala i riječ je o mliječnim zubima, ti zubi imaju vrlo važne uloge. Pored one očite – žvakanja hrane, mliječni zubi “čuvaju” mjesto za trajne zube i bitno je da budu u ustima sve dok im ne dođe prirodno vrijeme za ispadanje. Naime, mnogi smatraju da mliječni zubi nisu jako bitni te da ne treba održavati higijenu i paziti na njih. Ipak, zdrave navike i briga o zubima uči se u djetinjstvu i koje navikne djeca steknu tada, tako će nastaviti i kasnije kad izniknu trajni zubi. A prvi trajni zubi izrastaju u prosjeku već oko šeste godine. Prvi trajni zubi koji nam izniknu su kutnjaci. Budući da je riječ o zubima koji se nalaze u dnu čeljusti potrebno ih temeljito četkati. Međutim, ovo je doba kada djeca još nisu u potpunosti savladala pravilno pranje zuba i zbog toga se na njihovim kutnjacima često javlja karijes i dolazi do kvarenja kutnjaka.

Pečaćenje fisura bezbolan i kratak zahvat

Kutnjaci imaju velike površine i mnoge izbočine i udubine koje se stručno zovu fisure. Ove udubine nije lako dohvatiti četkicom te su one pogodno mjesto za razvoj karijesa.

Budući da je riječ o zubima koje bismo trebali imati cijeli život, na razini cijele Hrvatske provode se preventivni programi pregleda i pečaćenja zuba pri upisu u osnovne škole. Na ovaj način im dajemo zaštitu od karijesa. Riječ je o bezbolnom i kratkom postupku. Stomatolog će za početak dobro i temeljito pregledati sve zubiće vašeg mališana.

Potom će dobro oprati i ispolirati šestice kako bi bio siguran da nema ostataka hrane ili plaka gdje bi se mogao stvoriti karijes. Nakon što je sve čisto, na površinu kutnjaka, odnosno na dio zuba na kojem su fisure se stavlja materijal kojim se one pune. Ovim postupkom smanjuju se udubljenja i mogućnost skupljanja hrane te u konačnici i pojave karijesa, a zubi su zaštićeni. Mnogi stomatolozi preporučuju ponoviti ovaj zahvat i na kutnjacima koji kasnije izbiju kako bi se i ti zubi zaštitili od prijevremenog kvarenja i brojnih tegoba uzrokovanih karijesom.

Redovite kontrole kod stomatologa ključne za zdravlje zuba

Ono što je ključno za zdravlje kutnjaka su redovite kontrole kod stomatologa. Prvi odlazak kod stomatologa trebalo bi napraviti već u ranijoj dobi kako bi se dijete naviklo na stomatološku ordinaciju i upoznalo sa stomatologom. Ako dijete odvedete na kontrolu dok ga zubići ne bole te se već tada upozna sa stomatologom, lakše će biti odvesti ga i kad zubić zaboli. Redovitim posjetima stomatologu i odlascima na kontrole stomatolog će moći na vrijeme uočiti promjene na zubima i eventualni razvoj karijesa. Ovako će moći intervenirati i popraviti zub na samom početku dok se karijes nije proširio.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)