Zdravlje zuba uvelike može utjecati na zdravlje cijelog tijela. Stoga je vrlo važno da pazimo na naše zube i redovito ih čistimo. Mnogi misle kako je dovoljno očetkati zube dva puta dnevno. Ipak, ovo nije dovoljno. Zubi imaju ukupno pet ploha na kojima se mogu sakupljati plak i bakterije, a mi četkicom možemo dohvatiti najviše tri plohe – dvije sa strane i jednu gornju.

Problematične plohe između zuba

A što je s plohama između zuba? Ovo je prostor idealan za skupljanje ostataka hrane, plaka i bakterija koji mogu biti plodno tlo za razvoj brojnih dentalnih poteškoća. Nakon obroka hrana se često zna zaglaviti u prostoru između zuba i mnogi koriste čačkalice kako bi je očistili. No, je li ovo najbolja ideja? Iako su čačkalice do prije nekoliko godina bile neizostavan dio svakoga stola i svakog obroka, zadnjih nekoliko godina se ne upotrebljavaju toliko. Zašto je to tako?

Čačkalice su opasne za desni

Liječnici stomatolozi upozoravaju kako čačkalice nisu zdrave za zube, a posebno za zubno meso jer ga mogu oštetiti. Naime, ako ne pazimo dovoljno, možemo ozlijediti zubno meso, možemo izazvati krvarenje, a samim time omogućiti bakterijama da uđu pod kožu. Na ovaj način može doći do upalnih procesa i infekcija koje mogu ugroziti zdravlje zuba. Čačkalice je dobro izbjegavati i zbog još jednog razloga, a to je da je moguće da puknu. Je li Vam se ikad dogodilo da ste čačkali zube čačkalicom, pri čemu se odlomio komadić i jedva ste ga izvadili? Upravo zbog toga ne biste više trebali koristiti čačkalice. A što onda koristiti, pitate se.

Zubni konac odličan za čišćenje zuba

Odlična zamjena za čačkalice su: zubni konac, čačkalice sa zubnim koncem ili čak i interdentalne četkice. Zubnim koncem jednostavno ćete i detaljno očistiti prostor među zubima bez opasnosti od oštećenja zubnog mesa. Na tržištu postoji velik broj raznih zubnih konaca tako da možete odabrati koji Vam bolje odgovara.

Postoje vrste za osjetljive desni, s voskom ili bez, konac za osobe koje nose zubni aparatić… Zubni konac je dovoljno tanak da ga možemo ugurati između zuba i njime detaljno očistiti ovaj teško dostupan prostor. Ipak i sa zubnim koncem treba biti pažljiv kako ne bismo prejako stisnuli i tako oštetili zubno meso.

Flosser – spoj čačkalice i konca

U zadnjih nekoliko godina na tržištu se pojavio super proizvod koji je spojio nekadašnje čačkalice za zube sa zubnim koncem. Riječ je o zubnom koncu na štapiću, popularno nazvanom flosser, a koji spaja najbolje od čačkalice i zubnog konca. Sastoji se od dva dijela – plastičnog štapića koji na kraju ima oštri vrh koji se može iskoristiti kao čačkalice, te glave u obliku praćke, na kojoj je zubni konac. Ovim možete pažljivo i precizno očistiti prostor među zubima i tako smanjiti mogućnost pojave karijesa i ostalih dentalnih oboljenja.

Posavjetujte se sa stomatologom

Prije kupovine čačkalice s koncem / flossera svakako je dobro da se posavjetujete sa svojim stomatologom koji dobro zna kakve zube, ali i zubne desni imate te kako smanjiti mogućnost ozljede. Na tržištu postoje i flosseri prilagođeni za djecu i njihovim malim ustima i zubićima. Korištenje je jednostavno – flosser držite jednom rukom i pažljivo dio s koncem stavljate između zuba te povlačite unutra – van, a ne gore – dolje. Ovako ćete očistiti prostor između zuba, a nećete oštetiti zubno meso.

Interdentalne četkice za detaljno čišćenje

Još je jedan alat odličan izbor za sigurno čišćenje prostora među zubima, a to su interdentalne četkice. One su tanke, okruglog ili stožastog oblika s malim dlačicama na vrhu. Ipak, iako su trenutno vrlo popularne, morate znati da nisu za svakoga. Osobe koje imaju jako stisnute zube trebale bi izbjegavati ovu vrstu četkica jer čak ni interdentalne četkice, u ovom slučaju, ne mogu proći kroz zube.

Interdentalne četkice odličan su izbor za osobe koje nose ortodontski aparatić kao i osobe koje imaju širi razmak između zuba te osobe koje ne koriste zubni konac. Koju god metodu da odaberete svakako se prije savjetujte sa stomatologom koji će vam preporučiti najbolju metodu za vas. I ne zaboravite redovite posjete stomatologu.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)