Zdrav i kompletan osmijeh ono je čemu svi težimo. Međutim, s vremenom se zubi troše, dolazi do kvarenja i gubitka njihove kvalitete i čvrstoće. Mnogi od nas nesvjesno tijekom noći škripimo zubima, zbog čega se oni dodatno troše. Ovo nesvjesno škripanje zubima se zove bruksizam. Stoga sve više stomatologa preporučuje korištenje štitnika za zube ili udlaga tijekom spavanja. Štitnik će spriječiti dodatno oštećivanje zuba i olakšat će pritisak na zglob.

Bruksizam – nesvjesno škripanje zubima u snu

Osobe koje imaju bruksizam često se bude umorne, s glavoboljom ili bolovima u zubima. Također, zbog nesvjesnog škripanja tijekom sna može doći i do oštećenja cakline. Čak i djeca mogu patiti od ovog poremećaja spavanja. Stručnjaci još uvijek otkrivaju zašto dolazi do bruksizma. Pretpostavlja se kako je jedan od glavnih uzoraka stres.

Personalizirana udlaga odlično rješenje za bruksizam

Rješenje i pomoć kod bruksizma i čuvanje zuba je izrada štitnika za usta ili udlage. Dakle, ako je škripanje zuba uzrok vaših stomatoloških poteškoća, najbolje bi bilo da odete do svoga stomatologa. On će vam najvjerojatnije predložiti da napravite udlagu, odnosno štitnik za usta. Štitnik za usta se radi tako da se uzme otisak zuba te je svaka udlaga personalizirana pacijentu i savršeno pristaje. Na ovaj način sprječava se škripanje i daljnje oštećenje zuba te se rasterećuje zglob. Zbog ovoga su ugodne za nošenje i neće vam smetati tijekom spavanja. Zaštitni štitnik za zube izrađuje se uglavnom od modernih i provjerenih materijala kako bi osobe koje ih nose osjećale što veću udobnost.

Brojne vrste udlaga i štitnika za zube

Uz udlage protiv bruksizma postoje još i sportske udlage odnosno zaštitni štitnici. Najčešće se koriste u borilačkim sportovima kao što su boks ili tae kwon doe te u hokeju. Sve češće koriste ih i sportaši u ostalim momčadskim kontaktnim sportovima poput rukometa ili košarke. Noseći zaštitni štitnik sportaši čuvaju zube od mogućih oštećenja pri udarcima. Ova vrsta udlaga drugačija je od onih protiv škripanja, a isto se može napraviti kod stomatologa kako bi u potpunosti odgovarala Vašoj čeljusti. U samo par odlazaka kod stomatologa dobit ćete udlagu u potpunosti prilagođenu Vaša koja će zaštititi vaš osmijeh na terenu ili u ringu.

Posjet stomatologu znači zdrav život

Za zdrav život bitni su i zdravi zubi jer je sve u našem tijelu međusobno povezano. Osim toga, lijep osmijeh bitan je jer povećava naše samopouzdanje, a zubi istrošeni škripanjem samo mogu dovesti do bolesti i negativnih posljedica. Dakle, ako se jutrima budite umorni, s glavoboljom, bolovima u zubima, čeljusti ili čeljusnom zglobu, vrijeme je za posjet stomatologu i izradi udlage koja će riješiti Vaš problem.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)