Ukras na zubu i zubni cirkoni postaju sve popularniji trend u svijetu dentalne estetike. Ako želite svom osmijehu dati ono nešto posebno, neki poseban touch i sjaj, onda je ovo jednostavno rješenje. Zubni cirkoni su vrsta ukrasa koji se lijepe na površinu zuba, a izrađeni su od kvalitetnih materijala poput cirkonija, koji je poznat po svojoj izdržljivosti i sjaju. Ovi mali, sjajni ukrasi najčešće se lijepe na gornje “dvojke” ili “trojke” te mogu dodati poseban šarm vašem osmijehu i učiniti ga još privlačnijim.

Postavljanje jednostavno i brzo

Postupak postavljanja zubnog cirkona je brz i bezbolan, a obavlja ga stomatolog ili dentalni tehničar.

Ukras se fiksira na zub pomoću posebnog ljepila, koje osigurava čvrsto prianjanje i dugotrajnost. Prije lijepljenja se zub temeljito očisti te potom stomatolog posebnim ljepilom pričvrsti ukras na zub. Važno je napomenuti da se zubni cirkoni mogu postaviti na gotovo sve zube, osim na one koji su oštećeni ili imaju velike plombe.

Održavanje zubnog cirkona

Održavanje zubnih cirkona je jednostavno i ne zahtijeva posebnu njegu. Dovoljno je redovito četkati zube i koristiti zubni konac kako biste očistili prostor oko ukrasa. Također, preporučuje se posjetiti stomatologa barem jednom godišnje kako bi se provjerilo stanje zuba i ukrasa. Uz pravilnu njegu zubni cirkon može potrajati i preko godine dana. Ako vam u međuvremenu dosadi, jednostavno odete kod stomatologa koji će ga bez problema maknuti.

Zubni cirkoni su sigurni i ne štete zubnoj caklini. Međutim, ako osjetite nelagodu ili iritaciju nakon postavljanja ukrasa, obratite se svom stomatologu kako bi se utvrdio uzrok problema i pronašlo rješenje.

Pored ovih manjih komada nakita, u zadnje vrijeme popularan je i malo veći nakit koji pokriva jedan ili više zuba, popularno zvan “grills” ili “grillz”. Ovaj trend započeo je u hip hop zajednici, ali preuzele su ga i mnoge svjetske zvijezde, među kojima možemo istaknuti Madonnu, Beyoncé i Katy Perry. Riječ je o nizu zlatnih ili dijamantnih ukrasa koji se stavljaju i pokrivaju nekoliko prednjih zuba od čega vam osmijeh zaista blista. Svakako se prije postavljanja ove vrste nakita savjetujte sa stomatologom o nošenju i održavanju higijene.

Piercing predstavlja opasnost za zdravlje zuba

I dok ovakva vrsta ukrasa ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje usta, stručnjaci se slažu kako imati piercing u ustima može dovesti do velikih zdravstvenih poteškoća. Bilo da je riječ o piercingu jezika, usne, ili između zuba, ovaj nakit može dovesti do brojnih oštećenja unutar usta. Naime, kuglica na piercingu jezika se stalno dira sa zubima i s vremenom dovodi do oštećenja cakline.

Piercing nakit koji se nosi u usnama, a posebno onaj koji se stavlja unutar usta predstavlja rizik jer može biti uzrokom infekcije. Brojni stomatolozi upozoravaju na ovaj problem jer se susreću s raznim oštećenjima zuba, od kojih su najčešći oni kad su zubi okrhnuti. Često dolazi i do povećanja razmaka između prednjih zuba, te infekcija desni, ali i ostalih tkiva unutar usta.

Prije odluke o stavljanju piercinga na jezik ili bilo gdje u usta dobro se posavjetujte sa svojim stomatologom te ako se ipak odlučite na ovaj korak, pronađite profesionalni piercing studio gdje imaju ispunjanje sve higijenske uvjete te su svi instrumenti sterilni. Nakon postavljanja piercinga pažljivo i prema uputama ispirite i održavajte to mjesto kako se ne bi razvila infekcija.

Za kraj svakako je potrebno redovito održavati higijenu i odlaziti na preventivne stomatološke preglede kako bi stomatolog mogao pratiti stanje i zdravlje zuba.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)