Piercing tj. ukrašavanje raznih dijelova tijela nakitom, prisutan je od davnina u svim kulturama – od Aborigina, preko drevnih afričkih plemena i Vikinga do starosjedilačkih naroda Sjeverne Amerike.

Diljem svijeta uobičajeno je ukrašavanje ušiju naušnicama, a sve se češće ukrašavaju i ostali dijelovi lica i tijela. Mnogi tako odabiru piercinge na ušnim hrskavicama i tragusu, ali i na obrvama, nosu, usnama te unutar usta na spoju usnice i zubnog mesa i jeziku. 

Piercing dolazi od engleske riječi probušiti ili probiti. Ipak kod nas je ustaljen engleski izraz „piercing“, te se koristi izraz „pirsanje“ nekog dijela tijela.

I dok se piercing u prošlosti obavljao u sklopu određenih vjerskih ili duhovnih obreda (ovo se u nekim zemljama održalo i do dan danas), u današnje doba „pirsanje“ se radi isključivo radi estetskih razloga.

Jedan od čestih mjesta za piercing je jezik. Međutim, ima li piercing na jeziku posljedice na naše zdravlje, posebno na zdravlje zuba?

Brojne mane piercinga na jeziku

Svakom piercingu treba pristupiti ozbiljno i s oprezom. Za početak je iznimno bitno da piercing radite u profesionalnom studiju koji ima sterilne uvjete rada i educirane stručnjake.

Svi oblici piercinga mogu uzrokovati blago krvarenje i lokalno oticanje, ali i upalu na mjestu uboda.

Piercing u ustima donosi visok dugoročan rizik za zube, zubno meso te kosti jer često uzrokuje brojne ozljede zuba.

Povećana opasnost od infekcija

Postavljanje piercinga podrazumijeva i bušenje odnosno umetanje nekog stranog tijela kroz sluznicu. Prilikom postavljanja piercinga u usta, moramo biti svjesni kako su usta mjesto u kojem velik broj kolonija raznih bakterija živi u ravnoteži s domaćinom, tj. nama. Ovaj suživot bez infekcija je moguć zahvaljujući činjenici da je sluznica netaknuta. Piercing narušava ovu ravnotežu jer se probija sluznica čime se otvara prostor bakterijama za ulazak do dubljih dijelova tkiva gdje može doći do infekcije. Posljedice ovoga mogu biti brojne upale zubnog mesa koje u konačnici mogu dovesti i do povlačenja zubnog mesa.

Infekcija jezika može dovesti do jakog oticanja, pa čak i otežanog disanja, što ponekad može biti i opasno. Još jedna opasnost je i urastanje nakita u sluznicu, a do čega dolazi kod jakog oticanja jezika.

Nedugo nakon bušenja jezika može doći do prolazne utrnulosti sluznice. Osobe se mogu žaliti i na okus metala u ustima.

Stomatolozi upozoravaju kako je zbog piercinga otežana higijena u dijelu usta gdje se on nalazi, a na što je posebno važno obratiti pozornost.

Oštećenje zuba

Piercing na jeziku dugoročno može imati loše posljedice za zube. Osobe koje imaju piercing na jeziku često se nesvjesno „igraju“ metalnom kuglicom koja služi kao ukras piercinga. I slučajni udarci metala po zubima mogu izazvati sitne pukotine u zubima. Ove sitne pukotine s vremenom će izazvati veća oštećenja cakline što može dovest ido povećanja karijesa, a u najgorem slučaju do odlamanja dijela zuba.

Zbog svih ovih poteškoća do kojih može doći, stomatolozi nisu skloni ovoj vrsti nakita i preporučuju da se izbjegava piercing jezika ili ostalih dijelova unutar usne šupljine.

Ipak, ako se unatoč svim rizicima odlučite ukrasiti jezik ili usne nakitom, vrlo je bitno odabrati provjeren i profesionalan salon i to nikako ne raditi u kućnoj radinosti.

Iskusni piercing majstor pobrinut će se da sav materijal s kojim radi bude steriliziran i da zahvat prođe što brže i bezbolnije te da se ne oštete neki živci i ne dođe do neželjenog krvarenja.

Nakon zahvata potrebno je održavati higijenu probušenog područja – treba koristiti oralni antiseptik i redovito uklanjati ostatke hrane oko nakita. Bilo bi dobro zaštititi zube prilikom bavljenja sportom te redovito provjeravati je li nakit dobro zatvoren, kako nam se ne bi otvorio i kako ga ne bismo progutali u snu ili, još gore, udahnuli.

U svakom slučaju, potrebna je redovita kontrola kod stomatologa koji će provjeriti je li kuglica na jeziku ili ukras u usnici izazvao neka oštećenja unutar usne šupljine i na zubima.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)