Zubne krunice i ljuskice sve su popularnije metode obnove i estetskog oblikovanja zuba koje pacijentima pružaju nov osmijeh. Mnogi miješaju ljuskice i krunice i često nije jasno koja je razlika između njih. Osnovna razlika između zubnih krunica i ljuskica leži u površini koju pokrivaju kao i u količini zubne strukture koja se mora ukloniti prilikom njihove izrade. Iskustva pacijenata koji su se odlučili za zubne krunice i ljuskice uglavnom su pozitivna. Mnogi ističu poboljšanje izgleda i funkcionalnosti zuba te povećanje samopouzdanja zbog novog i lijepog osmijeha. Važno je, međutim, odabrati iskusnog stomatologa koji će osigurati kvalitetan i dugotrajan rezultat.

Razlike između krunica i ljuskica

Krunice se uglavnom koriste kada treba prekriti cijeli zub, dok ljuskice pokrivaju samo prednju površinu zuba. Krunice se preporučuju u slučajevima kada je zub znatno oštećen ili oslabljen, dok se ljuskice koriste za manje estetske korekcije, poput promjene boje ili oblika zuba. Dakle, u slučaju da ste okrhnuli ili jako oštetili krunu zuba, stomatolog će staviti krunicu (nekad se nazivala i navlakom).

Ljuskice, s druge strane, se više koriste za postizanje estetskih rezultata i blistavog osmjeha. Ipak, i njima se mogu popraviti manje nepravilnosti ili oštećenja na zubima. Svakako je preporuka da se konzultirate sa svojim stomatologom koji će vam preporučiti zahvat kojim ćete postići najbolje rezultate.

Materijali od kojih su izrađene krunice i ljuskice

Glavni materijali koji se koriste za izradu zubnih krunica i ljuskica su keramika, cirkonij i kompozitni materijali. Keramika i cirkonij pružaju vrhunsku estetiku i dugotrajnost, dok su kompozitni materijali nešto jeftiniji, ali i manje izdržljivi. Materijali utječu na izgled i funkcionalnost zuba, pa je važno odabrati onaj koji najbolje odgovara potrebama pacijenta. U tome će vas savjetovati vaš stomatolog koji najbolje zna kakve rezultate može dobiti kakvih materijalima.

Jednostavan i bezbolan postupak

Postupak izrade i postavljanja zubnih krunica i ljuskica uključuje nekoliko koraka. Prvo se zub priprema za postavljanje krunice ili ljuskice. U skladu sa zahvatom stomatolog mora prvo malo izbrusiti površinu zuba i tako pripremiti zub na koji će “lijepiti” krunicu ili ljuskicu. Nakon toga, uzima otisak zuba koji se šalje u laboratorij gdje se izrađuje krunica ili ljuskica. Nakon što je krunica ili ljuskica izrađena, postavlja se na zub uz pomoć posebnog cementa.

Mnogostruke prednosti zahvata

Prednosti korištenja zubnih krunica i ljuskica uključuju izvrsnu estetiku, dugotrajnost i očuvanje zdrave zubne strukture. Zubne krunice i ljuskice mogu trajati i do 15 godina, a čimbenici koji utječu na njihov vijek trajanja uključuju kvalitetu materijala, pravilnu oralnu higijenu i redovite stomatološke kontrole.

I dalje pazite na higijenu

Oralna higijena kod pacijenata sa zubnim krunicama i ljuskicama ne razlikuje se mnogo od higijene kod pacijenata s prirodnim zubima. Preporučuje se redovito četkanje zuba, upotreba zubnog konca i posjete stomatologu. Posebne preporuke za njegu uključuju izbjegavanje tvrdih i ljepljivih namirnica koje bi mogle oštetiti krunice ili ljuskice.

Potencijalni rizici i komplikacije povezane s postavljanjem zubnih krunica i ljuskica uključuju infekcije, osjetljivost zuba, pucanje ili oštećenje krunice ili ljuskice te potrebu za dodatnim zahvatima. Većina tih komplikacija može se izbjeći pravilnom pripremom zuba, odabirom kvalitetnih materijala i redovitim stomatološkim kontrolama.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)