Sinus lift je kirurški zahvat kojega izvode oralni kirurzi kako bi pripremili kost i sinus za ugradnju zubnog implantata. Sinus lift se izvodi u gornjoj čeljusti kako bi se povećala količina kosti u području sinusa. Ovaj zahvat je često potreban kod pacijenata koji imaju nedostatak kosti zbog gubitka zuba ili atrofije kosti. 

Sinus lift je siguran i učinkovit zahvat koji omogućuje uspješnu ugradnju implantata kod pacijenata koji inače ne bi imali dovoljno kosti za postavljanje implantata. Važno je pronaći iskusnog oralnog kirurga koji će provesti zahvat i osigurati pravilnu postoperativnu njegu.

Koje su indikacije za sinus lift?

Sinus lift, odnosno zahvat podizanja sinusa izvodi se kada osoba želi ugraditi implantat u gornju čeljust, ali nema dovoljno čeljusne kosti. Naime, implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost i to se može izvesti samo ako je kost dovoljno debela. Međutim, nekoliko je razloga zašto može doći do manjka čeljusne kosti. Razne bolesti desni mogu uzrokovati propadanje kosti. Nakon ispadanja zuba, kost će se na tom dijelu početi tanjiti. Kod nekih osoba debljina kosti ovisi i o izgledu lubanje. Također, neke bolesti desni i parodonta mogu dovesti do tanjenja čeljusne kosti. Npr. ako je pacijent imao apsces ili neku jaču infekciju na korijenu zuba, to je moglo uzrokovati oštećenje kosti. Stomatolog će pogledati vaše desni i provjeriti stanje zuba te će vidjeti trebate li sinus lift. Ako ovaj zahvat bude potreban, ništa ne brinite jer su oralni kirurzi imaju iskustvo u izvođenju ovakvih zahvata. 

Tijek postupka

Sam postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji, tako da je bezbolan. Tijekom zahvata je potrebno podignuti sinusnu membranu kako bi se mogla nadodati kost u koju će se u konačnici ugraditi zubni implantat. Nadogradnja kosti se može raditi s materijalom odnosno kosti koja je uzeta od samog pacijenta ili sintetički. Nakon što oralni kirurg postavi koštani dodatak, područje će zašiti. Potrebno je nekoliko mjeseci da nadograđena kost ili materijal sraste s kosti pacijenta kako bi se u konačnici mogao ugraditi implantat. 

Dvije su vrste zahvata sinus lifta – mali i veliki

Mali sinus lift se izvodi ako pacijentu nedostaje do 2 milimetra kosti. U ovom slučaju stomatolog, odnosno oralni kirurg u istu rupu koju je pripremio za ugradnju implantata postavlja komadić kosti te ugrađuje zubni implantat.

Kod velikog sinus lifta pacijentu je potrebno nadomjestiti malo veći dio kosti jer je kost dosta stanjena. Ovaj se zahvat radi u najmanje dvije posjete stomatologu. Dakle, pri prvom posjetu se radi podizanje membrane sinusa te ugradnja potrebnog dijela kosti. Sada je potrebno pričekati najmanje šest mjeseci kako bi ugrađena kost srasla s čeljusti, nakon čega se ugrađuje implantat.

Rizici i moguće komplikacije sinus lifta

Sinus lift je siguran zahvat koji se izvodi uz lokalnu anesteziju te ne nosi mnogo rizika. Glavni rizik kod zahvata sinus lift je mogućnost puknuća tj. probijanja membrane sinusa. Ako se ovo dogodi, potrebno je prekinuti izvođenje zahvata te ga odgoditi dok membrana ne zaraste. Za ovo je potrebno par mjeseci. Nakon što membrana zaraste obično je deblja nego prije i kasnije ne postoji strah od puknuća. 

Oporavak nakon zahvata

Nakon ugradnje implantata pacijent prvih par dana može osjetiti bol u području zahvata te oteknuće. U rijetkim slučajevima može doći do laganog krvarenja. Ipak, ne brinite jer će ove tegobe brzo proći. Na oteknuto mjesto stavljajte hladne obloge kako biste ubrzali oporavak. Ponekad, ako stomatolog tako procijeniti, potrebno je uzimati antibiotik i analgetike koji će smanjiti bol te smanjiti mogućnost razvoja upale. Dobro je i koristiti antiseptičku tekućinu za ispiranje usta koja će također pomoći u sprječavanju razvoju infekcije. Sedam do deset dana od zahvata, pacijent odlazi do stomatologa koji će pregledati mjesto zahvata te, po potrebi izvaditi konce. Ovdje je jako bitno naglasiti održavanje higijene kako bi kost srasla bez problema. 

Nakon nekoliko mjeseci kad je dovršen posao sraštavanja, stomatolog će ugraditi implantat na kojeg će postaviti krunicu. Ova krunica preuzet će funkciju zuba i osoba će opet imati potpun osmijeh. Ipak, za kraj je potrebno naglasiti održavanje higijene prema preporukama stomatologa kao i redovit odlazak na preventivne preglede najmanje jednom godišnje. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)