Zdravi zubi i lijep osmijeh nisu samo stvar estetike, već i zdravlja naše usne šupljine. Ona je dom brojnih bakterija koje mogu prouzročiti razne bolesti ako se ne kontroliraju pravilno.

Struktura i funkcioniranje

Usna šupljina sastoji se od nekoliko dijelova: usana, nepca, jezika, zubi i desni. Sve te strukture rade zajedno kako bi omogućile najosnovnije funkcije kao što su govor, žvakanje i disanje. No osim tih funkcija, ima još jednu važnu ulogu – ona je dom milijunima bakterija. Većina njih nije opasna. Zapravo, mnoge od njih su dobre i pomažu u održavanju ravnoteže u našem tijelu.

Kad nastaje problem

Svaka osoba ima jedinstven mikrobiom – zbirku bakterija koje žive unutar naših usta. One mogu pomoći u probavi i očuvanju zdravlja desni. Međutim, kad dođe do neravnoteže – kada se broj “loših” bakterija prekomjerno poveća – to može dovesti do problema poput infekcije desni.

Higijena kao temelj zdravlja

Mnogi ljudi podcjenjuju važnost higijene kada je u pitanju očuvanje zdravlja naših usta. Pravilno četkanje zubi barem dva puta dnevno ključno je za uklanjanje plaka koji se može nakupiti tijekom dana.

Redovito korištenje konca također može pomoći ukloniti ostatke hrane i mikrobe gdje četkica ne može dosegnuti.

Uzroci upale desni

Jedna od najčešćih poteškoća koja nastaje zbog bujanja bakterija u ustima je upala desni. Ova bolest se obično razvija postupno i javlja se kada plak nije uklonjen na vrijeme. Kad se nakupljaju zubne naslage (zubni plak), bakterije se doslovno lijepe i tu se razmnožavaju. 

Bakterije prisutne u plaku mogu dovesti do upale desni, koja ako se ne liječi, može rezultirati gubitkom zuba. Ovo često može biti popraćeno simptomima kao što su crvenilo, oticanje, osjetljivost ili povlačenje desni. Ravnoteža u organizmu poremećena je kad osjetimo bol. Riječ je o upali koja je jasan pokazatelj da se organizam bori protiv bakterija. Zbog nepravilnog četkanja ili prečesto zanemarene higijene zubni kamenac uzrokuje upalu desni, što označava početak parodontalne bolesti koja u kroničnom obliku vodi k ispadanju zuba.

Oralna higijena

Prevencija je ključ svega. To uključuje sustavnu oralnu higijenu, prehranu bogatu hranjivim tvarima i redovite posjete stomatologu. Ako se pojave simptomi bolesti desni kao što su crvenilo, krvarenje ili oticanje, potrebno je odmah potražiti pomoć stomatologa. Ovisno o opsegu i uzroku bolesti, liječnik može propisati terapiju koja uključuje antibakterijske ispiranja ili antibiotike.Na kraju dana, važno je zapamtiti da su vaša usta mnogo više od mjesta gdje žvakanjem pretvarate hranu u probavljive komade. Ona je kompleksan sustav koji domaćini brojne bakterije – neke dobre, neke loše – koje mogu imati snažan utjecaj na vaše ukupno zdravlje.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)