Metalne krunice za zube postaju sve popularnije u stomatološkoj industriji. One nude brojne prednosti u odnosu na tradicionalne keramičke krunice, uključujući veću izdržljivost i dugotrajnost. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o metalnim krunama za zube, uključujući njihove prednosti, nedostatke i cijene.

Što su metalne krunice za zube?

Metalne krunice za zube su vrsta zubnih krunica koje se koriste za obnovu oštećenih ili oslabljenih zuba. Izrađene su od različitih vrsta metala, uključujući zlato, srebro, paladij, nikal i krom. Metalne krunice su izdržljive i otporne na habanje, što ih čini idealnim rješenjem za zube koji su podložni velikim pritiscima, kao što su stražnji zubi.

Prednosti metalnih krunica za zube

1. Izdržljivost i dugotrajnost: Metalne krunice su izuzetno izdržljive i otporne na habanje. One mogu trajati desetljećima, što ih čini dugotrajnijim rješenjem u odnosu na keramičke krunice.

2. Manje trošenje prirodnih zuba: Metalne krunice zahtijevaju manje brušenja prirodnih zuba u odnosu na keramičke krunice. To znači da se manje zdravog zubnog tkiva mora ukloniti prilikom postavljanja krunice.

3. Otpornost na pucanje: Metalne krunice su otporne na pucanje i lomljenje, što ih čini idealnim rješenjem za osobe koje imaju tendenciju stiskanja zuba ili bruksizma.

4. Biokompatibilnost: Većina metala koji se koriste u izradi metalnih krunica su biokompatibilni, što znači da ne uzrokuju alergijske reakcije ili iritacije.

Nedostaci metalnih krunica za zube

Metalne krunice nisu estetski privlačne kao keramičke krunice. One mogu biti vidljive kada se smijete ili razgovarate, što može utjecati na vaše samopouzdanje.Također, metalne krunice mogu uzrokovati osjetljivost na hladno i toplo, posebno kod osoba s osjetljivim zubima.

Metalne krunice za zube nude brojne prednosti u odnosu na tradicionalne keramičke krunice, uključujući veću izdržljivost i dugotrajnost. Međutim, one također imaju nekoliko nedostataka, kao što su estetika i cijena. Ako razmišljate o postavljanju metalne krunice, važno je razgovarati sa svojim stomatologom o svim dostupnim opcijama kako biste donijeli najbolju odluku za vaše oralno zdravlje.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)