Sigurno ste se barem jednom u životu našli u situaciji da ste morali napraviti rendgensku snimku, bilo da je riječ o zubima, ruci, nozi ili nekom drugom dijelu tijela. No, jeste li se ikada zapitali koliko je zapravo rendgen opasan?Je li zračenje koje se koristi tijekom snimanja štetno za naše zdravlje? U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na ta i mnoga druga pitanja.

Razumijevanje što je rendgen i kako funkcionira

Rendgen je vrsta elektromagnetskog zračenja koje se koristi u medicini za snimanje unutrašnjosti tijela. Otkrio ga je Wilhelm Conrad Röntgen 1895. godine, a zahvaljujući njemu danas možemo vidjeti unutrašnjost našeg tijela bez potrebe za kirurškim zahvatom. Rendgen funkcionira na način da zračenje prolazi kroz tijelo i na filmu ostavlja tragove ovisno o gustoći tkiva kroz koje prolazi. Na taj način, na rendgenskoj snimci možemo vidjeti kosti, zube i druge tvrde strukture, dok mekša tkiva ostaju manje vidljiva.

Značaj rendgena u stomatologiji i zubnom snimanju

Kada govorimo o rendgenu, ne možemo zaobići njegovu važnost u stomatologiji. Rendgen je neizostavan alat svakog stomatologa jer omogućuje detaljan uvid u stanje zuba i okolnih struktura. Zahvaljujući zubnom rendgenu, stomatolog može vidjeti karijes koji nije vidljiv golim okom, procijeniti stanje korijena zuba, vidjeti upale, ciste i druge promjene koje se događaju ispod površine desni. Dakle, rendgenske snimke su ključne za procjenu stanja zuba. Bez rendgenskih snimaka, mnogi od ovih problema bi ostali neotkriveni do trenutka kada postanu ozbiljni i zahtijevaju složenije liječenje.

Detalji o procesu snimanja rendgenom

Snimanje rendgenom je vrlo jednostavan i brz postupak. Pacijent sjeda na stolicu ili staje ispred stroja za snimanje, a stomatolog postavlja poseban zaštitni ogrtač oko vrata kako bi zaštitio ostatak tijela od zračenja.

Zatim se u usta stavlja poseban držač za film, a rendgenska cijev se postavlja ispred zuba kojega treba slikati. Stomatolog napušta prostoriju i aktivira rendgen, a sam postupak snimanja traje samo nekoliko sekundi. Nakon toga, film se razvija i na njemu se može vidjeti detaljan prikaz donje čeljusti i zuba.

Razumijevanje zračenja i njegovih potencijalnih rizika

Zračenje je svuda oko nas. Izloženi smo prirodnom pozadinskom zračenju svaki dan, bilo da dolazi iz svemira, tla ili čak hrane koju jedemo. Rendgensko zračenje je vrsta ionizirajućeg zračenja, što znači da ima dovoljno energije da izbaci elektrone iz atoma i stvori ione. To može oštetiti stanice u našem tijelu i potencijalno dovesti do razvoja raka. Međutim, važno je napomenuti da je količina zračenja kojoj smo izloženi tijekom rendgenskog snimanja vrlo mala i da je rizik od razvoja raka zbog toga zanemariv.

Kako se pacijenti mogu zaštititi od zračenja tijekom rendgenskog snimanja

Iako je količina zračenja tijekom rendgenskog snimanja mala, postoje mjere koje se mogu poduzeti kako bi se smanjila izloženost. Prva je upotreba zaštitnih ogrtača koji štite vitalne organe od zračenja. Druga je upotreba digitalnih rendgenskih aparata koji koriste manje zračenja od tradicionalnih. Također, važno je da se rendgenske snimke rade samo kada je to medicinski opravdano.

Je li rendgen opasan?

Na kraju, vraćamo se na naše početno pitanje: Je li rendgen opasan? Odgovor na to pitanje nije jednostavan. Da, rendgen koristi zračenje koje može biti štetno za naše tijelo. Međutim, količina zračenja kojoj smo izloženi tijekom rendgenskog snimanja je vrlo mala i rizik od štetnih učinaka je zanemariv, posebno kada se usporedi s koristima koje rendgenske snimke pružaju u dijagnostici i liječenju raznih bolesti. Uz to, postoje mjere koje se mogu poduzeti kako bi se smanjila izloženost zračenju. Dakle, dok je važno biti svjestan potencijalnih rizika, ne treba se bojati rendgenskog snimanja.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)