Ortopan i rendgen su dvije vrste dijagnostičkih alata koji se koriste u stomatologiji za vizualizaciju stanja zuba i čeljusti. Oba su neophodna za pravilnu dijagnozu i planiranje liječenja, ali se razlikuju po načinu snimanja i vrsti informacija koje pružaju.

Definicija i opis ortopana

Ortopan, poznat i kao panoramski zubni rendgen, je vrsta snimke koja prikazuje cijelu strukturu čeljusti, uključujući sve zube, korijene zuba, sinusne šupljine i temporomandibularne zglobove. Snimanje se obavlja pomoću posebnog uređaja koji se okreće oko glave pacijenta, snimajući cijelu čeljust u jednom kontinuiranom snimku.

Definicija i opis rendgena

Rendgen ili rendgenski snimak, je vrsta snimke koja koristi rendgensko zračenje za prikaz unutrašnjih struktura tijela. U stomatologiji, zubni rendgen se koristi za snimanje pojedinačnih zuba ili određenih dijelova čeljusti. Snimanje se obavlja pomoću malog uređaja koji se postavlja blizu usta pacijenta.

Kako se ortopan razlikuje od rendgena

Glavna razlika između ortopana i rendgena leži u tome što ortopan pruža široku sliku cijele čeljusti, dok rendgen pruža detaljniji prikaz pojedinačnih zuba ili određenih dijelova čeljusti. Osim toga, proces snimanja je različit za oba alata.

Kada se koristi ortopan, a kada rendgen

Ortopan se obično koristi kada je potrebna široka slika cijele čeljusti, na primjer, za planiranje ortodontskog liječenja, procjenu stanja zuba i čeljusti prije operacije, ili za dijagnozu bolesti poput parodontitisa. S druge strane, rendgen se koristi kada je potrebna detaljna slika pojedinačnih zuba, na primjer, za dijagnozu karijesa, procjenu stanja korijena zuba ili za planiranje endodontskog liječenja.

Proces snimanja ortopana

Proces snimanja ortopana uključuje postavljanje pacijenta ispred uređaja, s bradom naslonjenom na poseban nosač. Uređaj se zatim okreće oko glave pacijenta, snimajući cijelu čeljust u jednom kontinuiranom snimku. Cijeli proces traje samo nekoliko minuta i potpuno je bezbolan.

Proces snimanja rendgena

Za snimanje rendgena, mali uređaj se postavlja blizu usta pacijenta, a pacijent mora držati mali film ili senzor u ustima. Uređaj zatim emitira rendgensko zračenje koje prolazi kroz zube i stvara sliku na filmu ili senzoru. Proces je brz i bezbolan, ali može biti neugodan za pacijente koji imaju osjetljiva usta.

Kako se pripremiti za snimanje ortopana ili rendgena

Priprema za snimanje ortopana ili rendgena je jednostavna. Pacijent treba ukloniti sve metalne predmete s glave i vrata, uključujući nakit, naočale i slušne aparate. Također, žene trebaju obavijestiti svog stomatologa ako su trudne, jer rendgensko zračenje može biti štetno za fetus.

Razumijevanje razlike između ortopana i rendgena može pomoći pacijentima da bolje razumiju svoje stomatološke potrebe i tretmane. Također, svjesnost o procesima snimanja može smanjiti strah ili tjeskobu povezanu s ovim postupcima. Na kraju, važno je zapamtiti da su oba alata ključna za održavanje dobroga oralnog zdravlja.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)