Zubni kamenac je tvrd i žućkasto-bijeli sloj koji se nakuplja na zubima. Ove naslage nastaju kada se plak, ljepljiva masa prepuna bakterija, ne uklanja redovitim četkanjem i koncem za zube. Plak može mineralizirati i postati kamenac unutar samo 24 do 72 sata ako nije adekvatno očišćen. Kada se jednom formira, zubni kamenac može se samo ukloniti profesionalnim čišćenjem kod stomatologa.

Uzroci i posljedice

Nedovoljna oralna higijena

Primarni uzrok zubnog kamenca je nedovoljna oralna higijena. Ako plak ostane na zubima duže vrijeme, on će se mineralizirati u kamenac. Plak je ljepljiva tvar prepuna bakterija koje mogu iritirati desni (zubno meso). Čak i unatoč odličnoj oralnoj higijeni, pojavu zubnog kamenca ponekad je teško spriječiti.

Estetski i zdravstveni problemi

Zubni kamenac ne samo da izgleda neprivlačno, već može također uzrokovati zadah iz usta, zubne probleme, pa čak i gubitak zuba ako ga se ne liječi na vrijeme. S vremenom zubni kamenac dovodi do problema s oralnim zdravljem, upala zubnog mesa, zubobolje, povlačenja gingive, a osim što je estetski neprivlačna pojava dovodi i do neugodnog zadaha. S vremenom, on će dovesti do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir.

karijes pranje zuba

Zubi se peru kružnim pokretima te bez jakog pritiska. 

Pravila kojih se treba držati

Edukacija i pravilna higijena

Edukacija o sprječavanju nastanka zubnog kamenca ključna je za održavanje oralne higijene. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

Redovito četkanje zubi

Koristite pastu za zube s fluoridom i četkajte najmanje dva puta dnevno, najmanje dvije minute svaki put. Pokušajte doći do svih površina svakog zuba. Četkica mora biti održavana.

Korištenje konca za zube

Plak i ostaci hrane mogu se zaglaviti između zuba, gdje četkica ne može doseći. Uz četkicu, svakodnevno korištenje konca za zube pomoći će vam ukloniti ove naslage.

Antibakterijske tekućine za ispiranje usta

Posebne tekućine mogu pomoći smanjenju bakterija u ustima, što smanjuje šanse za stvaranje plaka i kamenca.

Redovite stomatološke kontrole

Posjetite stomatologa najmanje dva puta godišnje radi čišćenja i pregleda. Stomatolog će vam moći odstraniti svaki kamenac koji se formirao te vas savjetovati o pravilnoj oralnoj higijeni.

Zdrava prehrana

Smanjite unos šećera i obratite pažnju na hranu koja može stimulirati stvaranje plaka poput slatkiša i gaziranih pića. Konzumiranje hrane bogate vlaknima može potaknuti proizvodnju sline koja pomaže u ispiranju ostataka hrane i bakterija iz usne šupljine.

Važnost profesionalnog čišćenja

Bez obzira koliko pažljivo čistite svoje zube kod kuće, ponekad jednostavno nije moguće spriječiti formiranje svakog komadića plaka i kamenca. Zato su redoviti posjeti stomatologu ključni. Stomatolog ima alate i stručnost za uklanjanje kamenca s vaših zuba na način koji vi sami ne možete postići kod kuće.

Pravilna higijena

Sprječavanje nastanka zubnog kamenca prvenstveno leži u pravilnoj oralnoj brizi: redovito četkanje, korištenje konca za zube, povremene antibakterijske tekućine za ispiranje usta te redoviti posjeti zubaru. Pobrinite se da ste educirani o važnosti ovih koraka kako bi vaši zubi ostali zdravi i lijepi dugi niz godina.

Osiguravanjem adekvatnog oralnog zdravlja možete značajno smanjiti rizik od stvaranja plaka, bakterija i konačno kamenca, što će vam omogućiti da uživate u zdravim i lijepim zubima kroz cijeli život. Uvijek pazite da koristite zubne paste s fluorom: fluor i druge antibakterijske supstance u pastama za zube štite zube i zubno meso o razvoja karijesa. Zdravlje neka uvijek bude na prvom mjestu.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)