Pušenje je navika koja može imati dalekosežne posljedice na cijelo tijelo, a posebice na oralno zdravlje. Cigareta izravno utječe na zube, desni i usnu šupljinu, uzrokujući probleme koji ponekad mogu dovesti do ozbiljnih bolesti. Razumijevanje kako pušenje djeluje na oralno zdravlje ključno je za svakog pušača ili onoga tko razmišlja o prestanku ove štetne navike.

Zub pod velikim rizikom

Jedan od najizravnijih učinaka na zube je značajno povećanje rizika od raznih dentalnih problema. Nikotin i katran iz cigareta oblažu zube, stvarajući žućkastu ili smeđu mrlju koja narušava njihov prirodni izgled. No, estetski problemi samo su vrh ledenog brijega. Kod pušača dolazi do naslaga plaka i kamenca, što može izazvati karijes i propadanje zuba.

Problemi s raznim bolestima

Uz zube, pušenje također utječe i na meka tkiva u usnoj šupljini. Pušači su skloniji razvoju parodontne bolesti, ozbiljne infekcije desni koja može rezultirati gubitkom zuba. Toksini iz cigareta iritiraju tkivo desni i smanjuju dotok krvi, otežavajući tijelu da se bori protiv infekcija. Kao rezultat toga, desni postaju crvene, natečene i sklone krvarenju. Zubi sve više propadaju.

pušenje
pušenje

Teže bolesti

Jedan od najopasnijih problema kod pušača jest povećavanje rizika od težih bolesti kao što je rak. Istraživanja su pokazala da dugotrajno pušenje cigareta značajno povećava vjerojatnost razvoja raka usne šupljine i ždrijela. Simptomi ovog oblika raka mogu uključivati čireve koji ne zarastaju, bijele ili crvene mrlje u ustima te otežano gutanje. Rano otkrivanje ključno je za uspješnu terapiju, ali najbolja preventivna mjera je prestanak pušenja.

Zdravije desni

Dobra vijest za sve pušače jest da prestanak ove nezdrave navike može brzo poboljšati njihovo oralno zdravlje. Nakon prestanka pušenja, cirkulacija u usnoj šupljini se poboljšava, a tkiva počinju obnavljati svoju funkcionalnost. Desni postaju zdravije, smanjuje se naslaga plaka na zubima i rizik od karijesa se smanjuje.

Donesite pravu odluku

Pušenje ima mnoge štetne učinke na cijelo tijelo. Zubi i desni pušača suočeni su s brojnim rizicima koji mogu dovesti do ozbiljnih bolesti i gubitka zuba. Unatoč ozbiljnim posljedicama, prekidanje s ovom navikom znatno poboljšava stanje usne šupljine i smanjuje rizik od razvoja opasnih bolesti. Zdravlje usne šupljine ključan je element općeg zdravstvenog stanja, stoga je važno donijeti pravu odluku i reći ne cigareti – za ljepši osmijeh i bolji život.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)