Zubne krunice su protetski nadomjesci i rješenja koja se koriste u slučajevima kad je određeni zub oštećen. Većina ljudi ih zove “zubne navlake”. Zubne krunice jedan je od najčešćih protetskih nadomjestaka koji se ugrađuju. Brojne su situacije i slučajevi kada se koriste i ugrađuju zubne krunice.

Višestruka funkcija krunica

  1. Krunice se mogu ugraditi zbog raznih situacija. Mnogima se dogodilo da su nekako oštetili jedan od zuba. Bilo da su nezgodno pali ili nezgodno zagrizli u tvrdu hranu, što je dovelo do puknuća zuba. Glavna pomoć u ovim situacijama je ugradnja krunice.
  2. Osim kod oštećenja, krunice se koriste i kod gubitka zuba. Ako je zubu jako oštećena ili čak puknuta kruna, a korijen je ostao čitav i zdrav, stomatolog tada može preporučiti ugradnju krunice na postojeći korijen.
  3. Treća situacija u kojoj se koriste krunice jest ako je osoba izgubila zub s korijenom, a ne želi ugraditi implantat. Tada je moguće manjak zuba zamijeniti zubnim mostom. Zubni most je zapravo nit povezanih krunica od kojih se dvije postavljaju na susjedne zube nosače mosta, a jedna na mjesto izgubljenog zuba.
  4. Krunice se koriste i kod ugradnje implantata. Naime, one su onaj vidljivi dio implantata koji izgleda kao kruna zuba, dok je implantat ugrađen duboko u kost.

Dakle, osim što imaju estetsku funkciju, jer nadomještaju nestali dio zuba, krunice imaju i funkcionalnu ulogu, jer preuzimaju ulogu koju je prije imao zub ili dio zuba kojega su zamijenile. Ovako jednostavnu ulogu nije lako preuzeti te stoga stomatolozi posvećuju veliku pažnju načinu i materijalima iz kojih izrađuju krunice.

Izrađuju se od različitih materijala, uključujući keramiku, metal i smjesu tih materijala

Metal-keramičke krunice za zube najčešće se koriste. One su izrađene od kombinacije dvaju materijala – metala i keramike. Od metala se izrađuje osnova, dok se preko nje stavlja keramika. Ova vrsta krunica predstavlja standard u stomatološkoj protetici. Metalna osnova pruža odličnu čvrstoću i stabilnost zuba, dok keramika oponaša izgled i boju zuba. Osim toga, cjenovno su povoljnije od keramičkih krunica. Ipak, nedostatak ovih krunica je u tome što s vremenom dolazi do promjene u materijalu zbog čega zub može potamniti i može se pojaviti sivi rub između kraja zuba i zubnog mesa.

Cirkon keramičke krunice bolji su izbor za ugradnju na prednjim zubima. Cirkon je čvrst i otporan materijal koji u potpunosti imitira prirodan zub, njegovu prozirnost i boju. Praktički je nemoguće razlikovati cirkon keramičke krunice od prirodnih zuba. Zato većina stomatologa preporučuje ugradnju ovih krunica ako je riječ o prednjim zubima.

Brz i jednostavan postupak ugradnje

Sam postupak izrade i postavljanja krunice nije kompliciran. Naime, ovisno o tome na koji se način koriste, stomatolog će morati dodatno oblikovati i izbrusiti zub na koji se krunica postavlja. Ako se krunica postavlja na mostu, onda će morati izbrusiti dva susjedna zuba. Nakon toga stomatolog uzima otisak zuba kako bi se napravila krunica koja će u potpunosti oblikom i veličinom odgovarala zubu pacijenta. Krunica se potom izrađuje i postavlja na brušeni zub. Dakle riječ je o bezbolnom postupku.

Uz pravilno održavanje dentalne higijene i redovite preventivne preglede zubne krunice mogu trajati godinama. Dakle, svakako je bitno četkati zube, koristiti zubni konac i vodicu za ispiranje usta kako bi Vaš osmijeh i dalje ostao besprijekoran.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)