Zdravlje naših zuba igra ključnu ulogu u cjelokupnom zdravlju usta i tijela. Loša prehrana može imati štetne posljedice ne samo za zube, već i za usnu šupljinu. U ovom članku istražit ćemo koja hrana može naštetiti vašim zubima i kako je izbjeći. Naravno, redoviti pregledi kod stomatologa uvijek su dobrodošli kako bi se na vrijeme spriječio karijes.

Utjecaj šećera na zube

Jedan od glavnih uzroka karijesa je konzumacija šećera. Kada jedete hranu bogatu šećerom, bakterije u ustima koriste šećer kako kako bi stvorile kiselinu koja napada caklinu zuba. Ova kiselina može oslabiti i oštetiti površinu zuba, što dovodi do stvaranja karijesa. Stoga je vrlo važno ograničiti unos šećera kako bi se spriječio karijes, ali i ostalu hranu koja je štetna za zube.

Učestalost konzumacije hrane

Nije samo važno što jedemo, već i kada jedemo. Često grickanje ili konzumacija hrane koja sadrži visoke razine šećera tijekom dana produžuje vrijeme tijekom kojeg su naši zubi izloženi kiselinama. Ovo produženo vrijeme izloženosti povećava rizik od oštećenja zuba. Preporučuje se jesti uravnotežene obroke i ograničiti grickanje između obroka kako bi se smanjila štetnost za zube, a time i pojava karijesa. Nije važno koliko godina imate, pravila vrijede za sve generacije. Najmlađe treba učiti odmalena pravilima zdrave prehrane, ali i važnosti redovitih posjeta stomatologu, kao i stalno korištenje četkice za zube, ali i da trebaju izbjegavati hranu štetnu za zube.

Neke namirnice koje svakako treba izbjegavati

  • Led: Led je pretvrd za zubnu caklinu i uzrokuje mehanička oštećenja na zubima (pukotine). Čak može i odlomiti komad zuba.
  • Tvrdi bomboni: Dok se tope najčešće ostaju na jednom mjestu na kojem se izuzetno povećava količina šećera i kiselost koja brzo uništava zubnu caklinu.
  • Energetski napici: Osim što su iznimno kiseli i imaju nizak pH, energetski napici prave su šećerne bombe.
  • Limun: Iako jako zdrav i pun vitamina, limunska kiselina dovodi do demineralizacije zubne cakline. Zato je jako važno redovito prati zube, posebno nakon konzumacije.

Osim šećera, postoji još mnogo drugih prehrambenih čimbenika koji mogu negativno utjecati na zdravlje usne šupljine. Održavanje zdravlja vaših zubi zahtijeva pažljivu brigu o prehrani, redovito pranje zuba i povremene preglede kod stomatologa. Svjesnost o hrani koju konzumiramo te pravodobno poduzimanje koraka za zaštitu naših usta može značajno smanjiti rizik od karijesa i drugih dentalnih problema.

Mišljenje stomatologa

Prema riječima stomatologa, preventivna je ključna. Redoviti odlasci na stomatološke preglede omogućuju rano otkrivanje problema kao što su karijes i bolesti desni te njihovo pravovremeno liječenje. Stomatolog također može dati savjete o pravilnom načinu pranja zuba i preporučiti proizvode koji će pomoći u održavanju optimalnog usne šupljine.

Zaključno, svjesnost o prehrambenim navikama te redovita oralna higijena ključni su za očuvanje vaših zubi kroz godine. Također se preporučuje unos namirnica koje podržavaju oralno zdravlje te izbjegavanje onih koje ga narušavaju. Pazite na svoje vrijeme između obroka i ne zaboravite da je prevencija uvijek bolja od liječenja! Četkica za zube neka uvijek bude pri ruci, a izbjegavajte hranu štetnu za zube.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)